Historisk arkiv

Systemet fungerer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud svarer i Dagens Næringsliv 28. juli 2011 på kommentar om likelønn fra Rikke C. Ringsrød, leder for Akademikerne Stat.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud svarer i Dagens Næringsliv 28. juli 2011 på kommentar om likelønn fra Rikke C. Ringsrød, leder for Akademikerne Stat:

Rikke C. Ringsrød, leder for Akademikerne Stat, kommenterer  i DN 22. juni intervjuet med meg og LO-lederen 16. juni under overskriften:” Likere lønn uten pakke”.

Jeg påpekte selv i intervjuet at vi trenger å ansette flere kvinner i høyere saksbehandler- og lederstillinger for å utjevne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i staten. I tillegg til dette må vi ha et lønns- og forhandlingssystem som legger til rette for de grep som gir resultater. I hovedtariffoppgjøret 2010 viste dagens lønns- og forhandlingssystem at det er godt egnet til å utjevne lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Alle virkemidlene i hovedtariffavtalen ble benyttet, generelle tillegg, sentrale justeringer og lokale forhandlinger. Hovedtariffoppgjøret og strukturendringene som fant sted fra 2009 til 2010 bidro til å redusere lønnsforskjellen med 16 prosent. I dag har kvinner i staten 94,9 prosent av menns lønn.

Lederen av Akademikerne stat, ber meg skrote det hun kaller et foreldet og rigid lønns- og forhandlingssystem. Akademikerne organiserer i overkant av 22 prosent av de ansatte i staten.
Flertallet som er representert av de tre øvrige hovedsammenslutningene (LO Stat, YS Stat og Unio) støtter imidlertid opp under dagens lønns- og forhandlingssystem.

Dagens lønns- og forhandlingssystem fungerer etter min mening etter sin hensikt. Tariffoppgjørene i 2010 og 2011 viser dette.