Historisk arkiv

Flere digitale tjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

I 2014 tilbyr vi alle innbyggerne en valgfri digital postkasse i markedet hvor de kan samle offentlig og privat post, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud i Computerworld nr. 47, fredag 23. november 2012.

I 2014 tilbyr vi alle innbyggerne en valgfri digital postkasse i markedet hvor de kan samle offentlig og privat post, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud  i Computerworld nr. 47, fredag 23. november 2012.

I april i år la jeg og statsministeren frem regjeringens digitaliseringsprogram. Nå konkretiserer målene og veien videre. Både innbyggerne, det offentlige og ikt-næringen vil nyte godt av dette.

I min kronikk i Computerworld 4. mai i år skrev jeg at Digitaliseringsprogrammet må oppfattes som starten på de nødvendige endringene som må til. Per Morten Hoff i (CW 27. april 2012) etterlyser tidsplaner og tidsfrister. Her kommer de.

Det første innbyggerne vil merke er at de kan bruke Bank ID for å logge seg på offentlige digitale tjenester. For at brukerne skal få rask og enkel tilgang til alle type nettjenester fra det offentlige har vi nå etablert et samarbeid med Bank ID. Digitale tjenester fra mer enn 270 offentlige virksomheter blir i desember i år tilgjengelig for Bank IDs kunder gjennom ID-porten.

Vi har store planer for utvikling av nye digitale tjenester som vil stille store krav til sikkerhet innenfor helsesektoren og i Nav de neste årene. Befolkningen må ta i bruk eID med høy sikkerhet for at tjenestene skal komme på plass og tas i bruk. Med denne avtalen sikrer vi brukergrunnlaget for avanserte tjenester og tjenester som krever høyt sikkerhetsnivå. Bank ID brukes jevnlig av 2,8 millioner innbyggere.

Regjeringen har også satt mål for utvikling av digitale tjenester. Fra 2014 skal alle de største statlige tjenestene være digitalisert, og vi følger opp året etter med krav til tjenester med mindre volum. Regjeringen har dermed forpliktet forvaltningen til å levere digitalt og brukerne vet at de finner tjenesten på nett.

I 2014 tilbyr vi alle innbyggerne en valgfri digital postkasse i markedet hvor de kan samle offentlig og privat post. Jeg har tro på at levering av digital post fra forvaltningen bør baseres på konkurranse i markedet. Leverandørene får insentiver til både å utvikle gode postkassetjenester for innbyggerne og vil også bidra til å øke volumet av digital post fra forvaltningen. På samme måte som for Bank ID, har vi valgt å bruke markedsmekanismene for økt utbredelse og markedet for å skape gode offentlige tjenester basert på veletablerte og vellykkede forretningsmodeller. Samtidig planlegger vi å endre lovverket slik at du må reservere deg mot digital post dersom du fremdeles ønsker papirpost.

Henvender du deg digitalt, forventer du også å få svaret digitalt. Jeg forventer høy digital utviklingstakt i årene som kommer, også for tjenester som krever høy sikkerhet. I helsesektoren arbeides det med en kjernejournal som brukerne trenger eID med høy sikkerhet for å få innsyn i. Nav fikk over statsbudsjettet nærmere 750 millioner kroner til ikt og utvikling av digitale tjenester. Noe av det brukerne får er nye løsninger for uførepensjon og sykepenger, nye selvbetjeningsløsninger, økt automatisering av vedtaksbehandling og elektronisk samhandling med samarbeidsparter.

Jeg er stolt av det digitaliseringsløpet vi nå har lagt. Det vil gi brukerne tjenester slik de forventer dem, nemlig digitalt. Det fornyer og effektiviserer oppgaveløsningen i det offentlige. Og det gir spennende utviklingsoppdrag til norsk ikt-bransje som vil styrke sin kompetanse, også i et internasjonalt ikt-marked. Lykke til med digitaliseringen av offentlig sektor.