Historisk arkiv

Digital agenda for alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Jeg håper dere leser Digital agenda og gjør dere opp en mening – og jeg vil utfordre bransjen, offentlige virksomheter, bedrifter, frivillige, interesseorganisasjoner og privatpersoner til å bidra til vår visjon om det digitale Norge, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud i Computerworld nr. 15, 12. april 2013.

En etterlengtet påskeferie er over – og vi er klare for ny giv. I år var innspurten før ferien ekstra hektisk og spennende. Etter lang tids arbeid kunne vi endelig legge fram en stortingsmelding om IKT-politikken – Digital agenda for Norge – IKT for vekst og verdiskaping.

Jeg er glad for at stortingsmeldingen er tatt godt i mot av IKT-bransjen. Vi har latt oss inspirere av arbeidet i EU. Stortingsmeldingen er et policydokument som gir retning for det viktige IKT-arbeidet vi har foran oss.

IKT-politikk er viktig for denne regjeringen. Vi må ha en digital infrastruktur på linje med strøm, vann og vei. Det betyr at vi skal sørge for at alle som ønsker det får bredbånd med grunnleggende god kvalitet. Og vi mener alvor – vi vil bruke minst 150 mill. kroner årlig til vi har sikret dekning for alle. Vi vil også at flest mulig skal bruke nettet – og har kompetanse til det. Slik legger vi et fundament for en ny digital tidsalder – i offentlig sektor og i næringslivet. Vi ønsker at nye digitale markeder skal åpne seg og at forvaltningen skal bruke mindre ressurser på flere tjenester – alt dette med økt verdiskaping i samfunnet som mål.

For å oppnå dette trenger vi tilgang på førsteklasses IKT-kompetanse, vi trenger god informasjonssikkerhet og IKT-forskning i verdensklasse. Regjeringen vil jobbe for rammebetingelser som sikrer dette.

I år som i fjor startet påskeferien med å besøke The Gathering på Hamar. Det er alltid inspirerende å møte ungdom og oppleve den entusiasmen og kreativiteten de legger i pc- og nettbruk. Det er her vi finner fremtidens IKT-hoder som næringslivet og forvaltningen så sårt trenger.

Det er derfor ikke tilfeldig at både Forsvaret, helsesektoren og flere private bedrifter legger turen innom Hamar for å tiltrekke seg de unge nettbrukerne. Selv var jeg med å lansere helsespill-konkurransen på TG, som Oslo Medtech, Regionale forskningsfond, Sunnas sykehus og Innovasjon Norge står bak.

Ideen er at spillteknologi kan gi bedre helsetjenester. På TG ville man inspirere smarte IT-hoder til å lage forslag til slike løsninger.

EU peker på at bruk av IKT i helse kan redusere helsekostnadene med 20 prosent samtidig som kvaliteten på tjenestene øker. Gode behandlingsløsninger basert på spillteknologi kan øke motivasjonen, gi pasienter en opplevelse av egenmestring og sørge for at de kommer raskere tilbake til hverdagen.

Om noen skulle være i tvil, så er digitale skiller fortsatt et problem også i Norge. Selv om ikke-brukerne blir færre, må vi likevel passe på at enkelte grupper ikke faller utenfor. Hvor viktig dette er opplevde jeg da jeg nylig besøkte Stella - Røde Kors Kvinnesenter i Oslo som arrangerer datakurs for minoritetskvinner. Stella vil ta grep for å hindre digitale skiller – og vi håper så mange som mulig vil være med å hjelpe til. 

Regjeringens politikk skal ikke bare bidra til at folk kommer seg på nett, men også bidra til at de blir kompetente, kritiske, kreative og trygge brukere. Grunnlaget legges allerede i barndommen. Dette har også Digit-utvalget lagt vekt på i sin utredning. Temaet har skutt fart etter Simen Sommerfeldts initiativ Kidsa koder, som på kort tid har fått stor opplutning og fremkalt stort lokalt engasjement. Jeg hadde selv gleden av å oppleve dette på oppstartmøtet hos Finn.no 2. april

En agenda for meg – en agenda for deg?

Jeg håper dere leser Digital agenda og gjør dere opp en mening – og jeg vil utfordre bransjen, offentlige virksomheter, bedrifter, frivillige, interesseorganisasjoner og privatpersoner til å bidra til vår visjon om det digitale Norge. Vi trenger ildsjeler, pådrivere og entusiaster for å få lagt grunnlaget for digital vekst.

Regjeringen vil sørge for gode rammebetingelser og legge til rette – men vi er avhengig av å gjøre jobben med å få den digitale agenda satt ut i livet, sammen med dere. Samtidig vil jeg bruke denne spalten til å komme tilbake med konkrete saker om hvordan vi følger opp de ulike tiltakene i meldingen.