Historisk arkiv

"Enkelt og greit" på nett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

I midten av februar lanserte statsminister Jens Stoltenberg og jeg ”Enkelt og greit” - regjeringens felles offensiv for forenkling for innbyggerne, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud i Computerworld nr. 9, fredag 1. mars 2013.

I midten av februar lanserte statsminister Jens Stoltenberg og jeg ”Enkelt og greit” - regjeringens felles offensiv for forenkling for innbyggerne, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud  i Computerworld nr. 9, fredag 1. mars 2013.

Vi spør: hvordan kan vi gjøre møtet med det offentlige bedre og enklere?

Vi vet noe selv, men det er innbyggerne som vet hvor skoen trykker. Derfor har vi åpnet en forslagskasse på regjeringen.no: http://blogg.regjeringen.no/enkeltoggreit/.

Digitaliseringsprogrammet som vi lanserte i fjor tegner opp veien til et digitalt førstevalg. [lenke] Nå spør vi brukerne om konkrete forslag til digitale tjenester. Men enkelt og greit handler ikke utelukkende om digitalisering av tjenestetilbudet. Vi ønsker forslag til hvordan hverdagen kan bli enklere. Det kan være eksempler på treghet, unødvendig byråkrati og skjemaer som må forenkles. Det kan være krav som virker utdaterte eller unødvendige, eller forslag til helt nye måter vi kan gjøre ting på, gjerne digitalt.

God respons
Responsen har vært veldig god. I skrivende stund har det kommet inn rundt 157 forslag og innspill på bloggen. Det er mange gode og kvalifiserte forslag vi skal jobbe videre med. Folk har virkelig gjort en innsats for å sende oss gode innspill.

Forslagene handler både om skjema som må forbedres eller digitaliseres, unødvendig rapportering, ting som bør automatiseres, og om kronglete regler og tunge prosesser.

Forslagskassen vil være åpen fram til 15. mars. Regjeringen vil så vurdere forslagene og utarbeide en endelig liste før sommeren over forenklingstiltak vi skal gjennomføre. Noen kan vi forhåpentligvis løse raskt, mens andre forslag nok vil kreve mer bearbeiding før de eventuelt kan realiseres.

Digitaliserer for å forenkle
Digitalisering av tjenester er et viktig virkemiddel for å få til forenkling. Her har vi kommet et godt stykke på vei.

Et eksempel som alle kjenner til er stilltiende aksept av selvangivelsen, som denne regjeringen har innført. Takket være gode offentlig systemer kan innbyggerne som ikke har endringer i den forhåndsutfylte selvangivelsen, la være å levere selvangivelsen.

Et annet godt eksempel er automatisk frikort for helsetjenester, innført i 2010. Ordningen sikrer brukerens rettigheter på en enklere måte. Når brukeren har betalt egenandeler som tilsvarer beløpsgrensen for egenandeler tak 1, blir frikortet sendt i posten og eventuelt overskytende beløp automatisk tilbakebetalt fra HELFO. Brukeren slipper dermed selv å samle på kvitteringer fra helsehjelp og deretter søke om frikort.

I november i fjor tok vi i bruk Bank ID for innlogging til offentlig digitale tjenester. BankID gir blant annet sikker innlogging til mineresepter.no og tilgang til elektroniske resepter. Med eResept kan pasienten få medisinene sine uten papirresept fra legen.

I begynnelsen av februar meldte Apotekforeningen at alle de 737 apotekene i Norge er med på ordningen. eResept er ikke bare er en fordel for kundene, men vil også bidra til å redusere faren for feilmedisinering og falske resepter.

Viktig å spørre brukerne
Regjeringen ønsker en kontinuerlig dialog med innbyggerne. Høringer, utredningsutvalg og andre formelle måter å involvere er en del av vår måte å jobbe på. Det er det daglige demokratiet, det er under stadig utvikling, og det fungerer.

Vi må likevel gjøre mer. I 2007 hadde vi en innbyggerkonferanse. Innspillene vi fikk der resulterte blant annet i prosjektet Klart språk i staten og i Digitaliseringsprogrammet.

I 2011 hadde vi en idédugnad om IKT der vi fikk mange nyttige innspill fra bransjen. Nå ønsker vi forslag til ikke bare digitalisering, men også andre ting som gir unødvendig besvær i hverdagen.