Historisk arkiv

FrPs tallmagi om byråkrati

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Norge har Europas største byråkrati, skriver Harald Eivind Bakke, men ser ut til å ha gått seg bort i tallene, skriver statsråd Rigmor Aasrud i Gudbrandsdølen Dagningen 29. august 2013.

Norge har Europas største byråkrati, skriver Harald Eivind Bakke, men ser ut til å ha gått seg bort i tallene. Han påstår for eksempel at nær 40 prosent av Norges arbeidstakere er offentlig ansatte. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser derimot at bare rett under 30 prosent av alle sysselsatte jobber i kommunene eller i statlige virksomhet.

Det å sette likhetstegn mellom det å jobbe i offentlig sektor, og det å være byråkrat er feil. For eksempel er 12 000 av disse ansatt i politiet, 125000 av dem er ansatt i pleie og omsorgssektoren, og enda flere jobber i undervisningssektoren. At en av tre sysselsatte i Norge jobber i offentlig sektor, betyr ikke at en av tre er en byråkrat.

Byråkratiet har heller ikke ”eksplodert” de siste årene. Av 350 000 nye årsverk mellom 2005 og 2012 er en tredjedel i offentlig sektor. Det har vært en villet politikk fra regjeringas side, blant annet fordi vi ønsker en bedre omsorgstjeneste, flere til å undervise, flere ansatte i politiet og barnevernet.

Vi har en stor offentlig sektor fordi vi har en offentlig skole, et offentlig helsevesen, og ikke et stort innslag av private tilbud.