Historisk arkiv

Norge kan hevde seg digitalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

IKT-sektoren er viktig for Norge. Det er en sektor som er lønnsom og den vokser. Den utviklingen ønsker vi skal fortsette, skriver fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud i Dagbladet 16. april.

I Dagbladet 8. april skriver Harrieth Lundberg om internett som plattform for smartere innovasjon og deltakelse. Det er et hav av digital informasjon der ute som gir uante muligheter og utfordringer, skriver artikkelforfatteren.

Hun fremhever også at vi må ha en IKT-næring i verdensklasse, på lik linje med norsk olje- og maritim industri.

Jeg er helt enig med Lundberg. Norge har store muligheter til å hevde seg på den digitale arenaen. I mars la jeg derfor fram stortingsmeldingen Digital agenda for Norge – IKT for vekst og verdiskaping.

Meldingen beskriver hvordan Norge som samfunn kan utnytte mulighetene IKT og internett gir for verdiskaping og innovasjon. Det er den første stortingsmeldingen om nettopp dette.

IKT-sektoren er viktig for Norge. Det er en sektor som er lønnsom og den vokser. Den utviklingen ønsker vi skal fortsette.

  • Det jobber 74 000 personer i IKT-sektoren. Dette er flere enn i jordbruk- og fiskerinæringen til sammen.
  • Verdiskapingen, målt i bruttonasjonalprodukt, er over en million kroner per sysselsatt. Det er mer enn 50 prosent mer enn i fastlandsøkonomien forøvrig.
  • Sysselsettingen vokste med åtte prosent fra 2007 til 2010. Veksten generelt i fastlands-Norge var i samme periode 2,4 prosent.

Sektoren er altså viktig i seg selv. Men enda viktigere er det hvordan IKT kan få oss til å jobbe smartere og endre hverdagen på andre områder. I stortingsmeldingen har vi for eksempel trukket fram IKT i helse- og omsorgssektoren, næringslivet og offentlig sektor.

Digital agenda for Norge inneholder over 100 tiltak som skal følges opp. De dekker blant annet:

  • Tiltak for at flest mulig skal være digitale deltakere. Vi skal halvere antallet som ikke er på nett på fem år fra 270 000.
  • Tiltak for godt bredbånd i hele landet.
  • Tiltak for å få nok høyt utdannet IKT-arbeidskraft

Så langt har meldingen blitt positivt mottatt av mange i bransjen. Regjeringen legger vekt på å kunne ha et fortsatt godt samarbeid med eksterne aktører også i gjennomføringen av tiltakene og ser frem til den kommende debatten i Stortinget, i Dagbladet og på andre arenaer.