Nyåpning av B-bygget ved Høyskolen på Gjøvik – 19. mars 2013
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet
Tale/innlegg | Dato: 19.03.2013
Av: Tidligere fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud
Statsråd Rigmor Aasruds åpningstale ved Nyåpningen av B-bygget ved Høyskolen på Gjøvik – 19. mars 2013
Statsråd Rigmor Aasruds åpningstale ved Nyåpningen av B-bygget ved Høyskolen på Gjøvik – 19. mars 2013
Talemanus, med forbehold om endringer under framføring.
Kjære alle sammen. Gratulerer med dagen!
Høgskolen her på Gjøvik har hatt en eventyrlig vekst. Den framstår i dag som en av Innlandets viktigste virksomheter med nærmere 3000 studenter og 330 ansatte. Høgskolen har blitt en internasjonal virksomhet, med ansatte fra 30 nasjoner. Sist høst startet det 72 internasjonale studenter.
Høgskolen i Gjøvik på Kallerud har en historie tilbake til 1964, da arbeidet med bygging av Gjøvik ingeniørhøgskole ble startet opp. Gjøvik tekniske skole var navnet fra starten. “Teknikern” ble fort et daglig begrep, også for det første bygget. A – bygget ligger øverst på campus, med “rett utsikt over Mjøsa”.
Noen få år senere opprettet fylkeskommunen den tekniske fagskolen. Siden 1971 har det vært teknisk utdanning også i det bygget vi feirer i dag. Bygningen har gjennom 40 år huset tekniske fag. Laboratoriene i kjelleretasjen er benyttet til varmeteknikk, betong, geoteknikk, veibygging og landmåling.
I 1984 flyttet den tekniske fagskolen over i nye lokaler. B-bygget ble da en del av Gjøvik ingeniørhøgskoles bygningsmasse. Byggfagene ved ingeniørhøgskolen ble hovedbrukere av bygget.
I 1994 mente Gudmund Hernes at det var behov for samling av utdanningsmiljøene i større høgskoler. På Gjøvik ble Campustanken styrket ved at helsefagene ble samlokalisert på Kallerud. Avdeling for Helse, omsorg og sykepleie er i dag en av tre avdelinger ved Høgskolen.
Ingeniørfagene ved høgskolen har blitt supplert med fagene økonomi og ledelse. Avdelingen som i dag holder til i B-bygget heter derfor Teknologi, økonomi og ledelse.
I 2005 ble laboratoriebygget omgjort til et nytt sentralbygg, med blant annet felles bibliotek og kantine. Alle aktiviteter for avdeling for teknologi, økonomi og ledelse ble da flyttet til B-bygget. Der var det laboratorier i kjelleren og kontorer og undervisningsrom fra første til tredje etasje.
Høgskolen har også i høyeste grad funnet sin plass i dataalderen. Avdeling for informatikk og medieteknikk har blitt en spydspiss innenfor IKT – sikkerhet og fargeteknologi. Som en oppfølging av 22. juli er det igangsatt et arbeid for å etablere et norsk kompetansesenter for Informasjonssikkerhet ved Høgskolen.
I min jobb med ansvar for IKT, har jeg naturlig nok fulgt denne delen av Høyskolen tett. Jeg veit at det her finnes kompetanse som Norge trenger. Og jeg er trygg på at arbeidet dere gjør er av ypperste kvalitet.
Rehabilitering i to etapper
På Gjøvik har det alltid vært drevet effektivt og nøkternt. Høgskolen har i dag en meget effektiv arealbruk innenfor sine om lag 22 000 m2 på Kallerud. Men etter 40 år var det nå et behov for rehabilitering av B-bygget med hensyn til energibruk, inneklima og generell framtoning.
Statsbygg ønsker å delta aktivt som samarbeidspartner for Høgskolen i utviklingen av campus Kallerud. Campusutvikling er et gjennomgående tema rundt om i landet. Statsbygg bidrar som deltaker og premissgiver i svært mange av disse prosessene. Statsbygg har kompetanse til å bidra konstruktivt i alle faser.
Dette gjelder idé og konseptutvikling ferdigstilling av undervisnings- og forskningsfasiliteter og forvaltning, drift og vedlikehold av bygg. Statsbygg er en solid, forutsigbar og kompetent leverandør som Høgskolen kan benytte som verktøy for å nå sine mål.
Statsbygg gjennomførte i 2011 utvendig rehabilitering av B-bygget. Arbeidene omfattet blant annet omfattende utskiftning og oppgradering av blant annet vinduer, fasader og tak.
JAF arkitekter har bidratt til at B-bygget har gått fra å være grått og anonymt, til å bli fargeklatten på Campus Kallerud. Arbeidene som kostet 10 millioner kroner ble finansiert av Statsbyggs vedlikeholdsbudsjett.
I løpet av sommeren 2011 ble det inngått en ny langsiktig leieavtale som også sikret generell rehabilitering av bygg A. Etter noe planlegging ble det avklart at rehabilitering av bygg B og bygg A skulle gjennomføres etappevis, for å begrense behovet for midlertidige lokaler.
Vinteren 2012 ble det utlyst anbudskonkurranse for innvendig rehabilitering og ombygging. Kravvet var ferdigstillelse innen påske 2013, og en deling av jobben i to etapper av hensyn til bruk av bygget. Samtidig skulle også IKT-nettet ved Høgskolen oppgraderes betydelig. Dette er et område der HiG har særskilt store ambisjoner.
Prosjektering ble startet i april 2012. I nært samarbeid mellom Høgskolen, totalentreprenørens team og Statsbygg ble framdriftsplanene forbedret slik at plan 1 og 2 kunne ferdigstilles for undervisningsformål allerede i august 2012. Resten av bygget ble tatt i bruk igjen i desember 2012.
God planlegging fra Høgskole, totalentreprenør og Statsbygg og stor entusiasme fra entreprenører og håndverkere gjorde at framdriften ble raskere enn forventet, og det skal vi glede oss over.
Arbeidene, som koster 32 millioner kroner, ble finansiert av investeringsmidler og vedlikeholdsmidler.
Linken mellom høgskole og næringsliv har vist seg tydelig i prosjektarbeidet. Både totalentreprenør og flere av de viktigste underentreprenører innenfor VVS og elektro har gangavstand fra Kallerudlia til byggeplassen. To av prosjektets viktigste nøkkelpersoner, totalentreprenørens prosjektleder og Statsbyggs byggeleder har også sin basisutdannelse fra Høgskolen.
Jeg blir fortalt at Høgskolen i Gjøvik er kjent for Statsbygg som en krevende kunde og leietaker.
Med slike nøkkelpersoner på laget er vi i hvert fall gardert for klager på nøkkelpersonenes grunnleggende ingeniørkunnskaper.J
Framtida
Høgskolen i Gjøvik driver godt. Til tross for effektiv utnyttelse av dagens lokaler så er det viktig å sørge for en utvikling som sikrer en bygningsmasse med godt læringsmiljø og god infrastruktur.
Det har fra sommeren 2012 vært jobbet med et forprosjekt for rehabilitering og et tilbygg på 750 m2 ved A-bygget. Jeg vet at det i hele vinter har vært stor spenning og utålmodighet for å komme videre med prosjektet.
Det er derfor med stor glede jeg kan meddele at Regjeringen i går (r-konf 18.3) ga sin tilslutning til oppstart av prosjektet.
Med dette ser jeg fram til et nytt besøk i 2014 til et rehabilitert og utvidet bygg A. Da kan vi også markere 50 år etter at byggingen av Campus Kallerud startet.
Gratulerer med dagen alle sammen. Et nytt bygg gir nye muligheter og framtida er lys.