Historisk arkiv

Offentliggjøring av samiske veivisere 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

- Samiske veivisere er ungdom som skal formidle kunnskap om sin hverdag og samiske forhold direkte til andre ungdommer, sa Sameminister Rigmor Aasrud da hun presenterte de fire nye samiske veiviserne under Markomeannu 2013. (Talen presenteres med forbehold om muntlige endringer)

Samiske veivisere er ungdom som skal formidle kunnskap om sin hverdag og samiske forhold direkte til andre ungdommer, sa Sameminister Rigmor Aasrud da hun presenterte de fire nye samiske veiviserne under Markomeannu 2013.
(Talen presenteres med forbehold om muntlige endringer) 

Buorre eahket [Boerre eæhket] – God kveld alle sammen!

Det er med stor glede at jeg er med på å presentere de nye samiske veiviserne. I år er det ekstra stor stas med den fjerde veiviseren.

De nye samiske veiviserne er som dere har hørt :

  • Anja Labj fra Røros
  • Inger Biret Kvernmo Gaup fra Kautokeino
  • Simon Pavall fra Fauske, og
  • Tormod Andersen fra Nesseby

Ideen bak veiviserordningen er at samisk ungdom skal formidle kunnskap om sin hverdag og samiske forhold direkte til andre ungdommer.

I løpet av et år besøker veiviserne skoler, organisasjoner og foreninger over hele landet for å informere om samisk kultur og samfunnsforhold.

Veiviserne bidrar til økt kunnskap, mer forståelse og mer positive holdninger til samene. Formidlingen skjer på ungdommens premisser. Det gjør at kunnskapen blir lett forståelig og mer interessant. Veiviserne bruker også sine egne historier og opplevelser som unge samer.

På den måten gir veiviserne norske ungdommer et unikt innblikk i det å være same.

Veiviserordningen startet opp som et prøveprosjekt i 2004. Fra 2008 ble det et fast tiltak. Veiviserordningen har vist seg å være et populært tilbud. Det har vært en vellykket måte å nå ut med informasjon om samer. Og det er imponerende hva veiviserne har fått til.

Derfor har regjeringen utvidet ordningen med en ekstra veiviser fra og med i år. Med en ungdom ekstra på laget kan veiviserne besøke enda flere skoler rundt om i landet.

I løpet av de siste årene har vi dessverre sett at debattklimaet i samiskrelaterte saker har vært vanskelig. Særlig på internett har vi sett kommentarer som har gått langt over streken av hva vi kan akseptere.

Jeg har stor tro på at økt kunnskap vil dempe fordommene og bedre holdningene overfor den samiske befolkningen. Arbeidet i skolen er fortsatt det viktigste. Ved siden av skal vi supplere med andre tiltak.

Ett tiltak er de samiske veiviserne.

Jeg vil takke Samisk høgskole for å ha utviklet et godt opplegg for veiviserne.

Det er viktig at veiviserne har en faglig og personlig trygghet bak seg. Etter å ha møtt flere kull med veivisere, vil jeg berømme høgskolen for å finne ungdommer med ulik bakgrunn og fra forskjellige deler av landet. På den måten vises bredden og mangfoldet i samisk kultur.

Jeg har lagt merke til at det også har vært veivisere både med øst- og vestlandsdialekt.

Kjære avtroppende veivisere – Naina, Sandra og Sarakka,

Takk for innsatsen og en strålende jobb det siste året. Dere har stått fram som gode representanter for samisk ungdom og det samiske samfunnet.

Jeg håper og tror at året som veivisere har vært lærerikt også for dere. Som flere av deres forgjengere har vist, skal vi ikke bli overrasket om vi møter dere igjen i andre sammenhenger.

Kjære nye veivisere,

Dere har et spennende og utfordrende år framfor dere! På hver deres måte vil dere bidra med:

  • å bygge broer,
  • øke forståelsen om samiske forhold,
  • og øke respekten mellom samisk og norsk ungdom.

 Jeg ønsker dere lykke til med det viktige arbeidet.

Med dere på veien skal dere få en gave – en Šiella.
Den er utformet som en nøkkelring, og symboliserer nøkkelen til alle klasserom rundt om i landet.

Nøkkelen må dere selv utforme.

Jeg håper den vil gi dere beskyttelse, lykke og hell på deres reiser.