Historisk arkiv

Regjeringen tar høringsfristene på alvor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Merete Smith, leder i Advokatforeningen, kritiserer i DN lørdag 27. juli regjeringen for å ha for korte høringsfrister. Hun mener regjeringen med dette viser maktarroganse.

Jeg kan forsikre om at regjeringen tar høringsinstituttet på alvor. Høringen er en viktig del av selve saksbehandlingen og overholdelse av høringsfristene er derfor svært viktig.

Det er det enkelte departement som har ansvar for at reglene om høringsfrister holdes. Reglene for høring er hjemlet i Utredningsinstruksen. Her heter det at ”høringsfristen skal normalt være tre måneder, og ikke mindre enn seks uker. Kortere frist kan fastsettes.”

Utredningsinstruksen ligger i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD). Siden 2009 har departementet ført oversikt over alle høringssakene. Resultatene er publisert på regjeringen.no.

De siste årene har vi sett en positiv utvikling. Fra 2012 til 2013 øker imidlertid andelen høringssaker som ikke oppfyller utredningsinstruksens krav til høringsfrister.

Dette vil FAD ta opp med hvert enkelt departement. I tillegg skal FAD revidere Utredningsinstruksen med tanke på om den er målrettet nok på gjennomføringsevne og vektlegge høringsinstituttet som et sentralt element. Her vil det være naturlig og se på om dagens praksis med lik høringsfrist på alle typer saker er hensiktsmessig. Noen saker av mindre karakter kan kanskje ha noe kortere frist, mens mer kompliserte saker kanskje trenger mer enn de 3 mnd som er regelen i dag.

Utviklingen fra 2009 til 2012 har altså vist en bedring, men vi er ikke fornøyd med at kravet om 90 dagers høringsfrist overholdes i bare halvparten av høringssakene. Det siste året har bare 35 prosent av sakene hatt høringsfrister 90 dager eller mer.

Dette tar vi på alvor. Det er altså ikke slik at regjeringen ikke ønsker kritiske innspill. Men noen ganger er det behov for raskt tempo, og Utredningsinstruksen gir rom for det. Samtidig får forvaltningen innspill også i forkant av at saker legges fram - i form av samråd, blogginnlegg og annen dialog.

Likevel er forbedringspotensialet stort. Det er vi helt enig i. Men ”skrekkeksemplet” Advokatforeningen trekker fram er skivebom. Merete Smith viser til at Advokatforeningen i forrige uke mottok en høring fra Helse- og omsorgsdepartementet datert 26. juni.

Det Advokatforeningen unnlater å fortelle er at Helse- og omsorgsdepartementet sendte ut saken 26. juni, men sendte den ut på ny 24. juli med oppdatert innholdsfortegnelse. Her handlet det ikke om treghet, men om nøyaktighet.