Historisk arkiv

Regjeringen trapper opp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Jeg blir utfordret av sokneprest Lars Inge Magerøy til å angi et årstall for når alle sokn i Den norske kirke kan motta midler til trosopplæring, skriver kirkeminister Rigmor Aasrud i Vårt Land 31. januar 2013.

Jeg blir utfordret av sokneprest Lars Inge Magerøy (Vårt Land 29.01.) til å angi et årstall for når alle sokn i Den norske kirke kan motta midler til trosopplæring, skriver kirkeminister Rigmor Aasrud i Vårt Land 31. januar 2013.

Trosopplæringsreformen i Den norske kirke ble iverksatt i 2004 med bakgrunn i St. meld. nr. 7 (2002–2003) Trusopplæring i ei ny tid. I meldingen ble det vist til et budsjettmål på ca. 250 millioner kroner for gjennomføring av reformen, men også til at årlige bevilgninger til reformen må vurderes ut fra den til hver tid budsjettmessige situasjonen. I 2013 utgjør de samlede statlige bevilgningene til reformen i alt 234,2 mill. kroner.

Kirkerådet er gitt et særskilt ansvar for gjennomføring av reformen. Med bakgrunn i dette har rådet fastsatt fordelingskriterier som bestemmer hvordan de statlige bevilgningene til reformen skal nyttes. Fordelingskriteriene innebærer blant annet at menigheter skal fases inn i reformen over tid. Antall nye menigheter som innlemmes i reformen fra et år til neste vil derfor avhenge av hvordan de statlige bevilgningene utvikler seg og til hvordan fordelingskriteriene praktiseres.
 
Jeg vil understreke at opptrapping av bevilgningene til trosopplæringsreformen har vært, og er, et prioritert område for regjeringen. Det vises ved at bevilgningene til reformen har økt fra 55 millioner kroner i 2005 til 234,2 millioner kroner i 2013. Jeg er imidlertid innforstått med at reformens budsjettmål foreløpig ikke er nådd, og ytterligere budsjettmessig opptrapping av reformen vil derfor ha høy prioritet i arbeidet med budsjettet for 2014. Budsjettet legges som vanlig fram i oktober.