Historisk arkiv

Utdeling av prisen ”Norges mest innflytelsesrike teknologikvinne 2013”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud delte ut prisen ”Norges mest innflytelsesrike teknologikvinne 2013" til Margareth Øvrum på Kvinnedagen 8. mars 2013.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud delte ut prisen ”Norges mest innflytelsesrike teknologikvinne 2013" til Margareth Øvrum på Kvinnedagen 8. mars 2013.

 

Talemanus, med forbehold om endringer under framføring. 

 

Kjære alle sammen – og gratulerer med dagen!

Jeg er veldig glad for å kunne dele ut denne prisen som løfter fram kvinner som går foran og brenner for teknologi. Og særlig på kvinnedagen og året vi kan feire at kvinner har hatt allminnelig stemmerett i 100 år.

Flott at dere også har fått EUs frontfigur på IKT-området - kommisær Neelie Kroes – med på laget.

Prisen ”Norges mest innflytelsesrike teknologikvinne 2013” er viktig fordi den fokuserer på kvinner som påvirker teknologiutviklingen og kan være rollemodeller for yngre kvinner som ser at teknologi er spennende.

Digitalisering av samfunnet er et viktig stikkord. Vi finner nesten ikke en sektor eller en arbeidsplass som ikke gjennomsyres av IKT på en eller annen måte.

Samfunnet og næringslivet har et stort og voksende udekket behov for folk med IKT-faglig og teknologisk kompetanse. EU anslår at de vil mangle opp mot 700 000 mennesker med IKT-faglig kompetanse i løpet av få år.

Mangelen på kompetanse gjør at vi må sørge for at vi utnytter alle talentene. Vi har ingen ressurser å miste. Halve befolkningen er kvinner. Da er det et tankekors at det fortsatt er få jenter innen typiske teknologifag.

Teknologifag gir store muligheter for å påvirke samfunnsutviklingen - enten ved å utvikle bedre tjenester innen næringsliv og offentlig sektor, for å gi enda bedre omsorg eller for å lage det datasystemet som gir best mulig støtte til å løse morgendagens problemer. Her må vi ha kvinnene med.

Det er mange muligheter – og jeg er glad for at det er nettopp muligheter, og de gode eksemplene og historiene som er utgangspunktet for denne feiringen i dag.

Det er også et poeng i seg selv at kvinner er selvstendige og uavhengige. I et samfunn hvor vi er så avhengig av dingser og IT overalt er det viktig at vi kan ”IT-mekke” litt. Dette er den moderne versjonen av å lære seg å bruke hammer og sag i hjemmet! 

Kan du ikke litt IT-mekking vil du alltid være avhengig av hjelp fra andre for den minste ting i fremtidens høyteknologiske samfunn.

Jeg er sikker på at vinneren av prisen ”Norges mest innflytelsesrike teknologikvinne 2013” mestrer dette.

Juryen har enstemmig gått inn for en kandidat som leder en av Norges tyngste teknologimiljøer og som har vært en sterk bidragsyter til en lang rekke nye teknologier og løsninger som er tatt i bruk av en samlet global oljeindustri.

Hun brenner for teknologi og har vært et stort forbilde for andre ledere. Hun er Statoils første kvinnelige plattformsjef på Gullfaks-feltet.

Enheten hun i dag leder i Statoil har globalt ansvar for teknologi, prosjekter og boring. Hun har sittet i Statoils konsernledelse siden 2004 og er sivilingeniør fra NTH i Trondheim med spesialisering innen teknisk fysikk.

Hun beskrives som en person med godt humør, sterk vilje og en god porsjon nysgjerrighet.

”Norges mest innflytelsesrike teknologikvinne 2013” er Margareth Øvrum. Gratulerer!

Jeg har den glede å overrekke deg Marianne Heskes videolito. Kunstneren trekker selv fram betydningen av teknologi når hun arbeider. Heske var den første billedkunstneren i Norge som begynte å bruke teknologi som redskap i kunsten.

Dette verket et kalt ”Mountain of Mind” – og er et resultat av opptak med videokamera overført til en datamaskin. Vær så god og gratulerer!