Velferden sikres av det offentlige
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet
Tale/innlegg | Dato: 29.08.2013
Av: Tidligere fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud
Det er riktig at antall offentlig ansatte har økt under denne regjeringen, men det har også sysselsettingen i landet. Av 350 000 nye årsverk mellom 2005 og 2012 er en tredjedel i offentlig sektor, skriver statsråd Rigmor Aasrud i et tilsvar til FrPs Anders Anundsen i Nationen 29. august.
Det er riktig at antall offentlig ansatte har økt under denne regjeringen, men det har også sysselsettingen i landet. Av 350 000 nye årsverk mellom 2005 og 2012 er en tredjedel i offentlig sektor, skriver statsråd Rigmor Aasrud i et tilsvar til FrPs Anders Anundsen i Nationen 29. august.
Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Anders Anundsen, harselerer i Nationen 23 august over den offentlige forvaltningen vi har i Norge. Anundsen mener Norge har et unødvendig stort byråkrati sett i forhold til folketallet og viser til at offentlig sektor har økt de siste fire årene.
Det å sette likhetstegn mellom det å jobbe i offentlig sektor, og det å være byråkrat er feil. For eksempel er 12 000 av disse ansatt i politiet, 125 000 av dem er ansatt i pleie og omsorgssektoren, og enda flere jobber i undervisningssektoren. Regjeringen ønsker en sterk offentlig sektor for å sikre gode velferdstjenester. Vi har en stor offentlig sektor fordi vi vil ha en god skole for barna våre, et godt offentlig helsetilbud og et godt kommunalt tjenestetilbud.
Det er riktig at antall offentlig ansatte har økt under denne regjeringen, men det har også sysselsettingen i landet. Av 350 000 nye årsverk mellom 2005 og 2012 er en tredjedel i offentlig sektor. Det har vært en villet politikk fra regjeringas side, blant annet fordi vi ønsker en bedre omsorgstjeneste, flere til å undervise, flere ansatte i politiet og barnevernet.
Anundsen mener også at regelverket bør forenkles. Regjeringen har gjennomført regelverksforenkling for næringslivet som har lettet næringslivet for en administrativ byrde på over fem milliarder i året med full virkning fra 2016. For eksempel vil fjerning av revisjonsplikten berøre mer enn 130 000 selskaper og kan gi en besparelse på over to milliarder kroner. Vi effektiviserer forvaltningen gjennom digitalisering og tilpasser regelverket en digital virkelighet. Vi har gjennomført forenklinger for innbyggerne. For eksempel elektronisk skattekort fra inntektsåret 2014, de fleste søknadsskjemaene i NAV vil kunne sendes digitalt fra 2013-2014, det er planlagt digitale selvbetjeningsløsninger for forelderpenger og vi vurderer forenklinger av regelverket, for å nevne noen av de 45 tiltakene i prosjektet ”enkelt og greit”.
Jeg er glad for at vi i Norge har en svært kompetent offentlig forvaltning. Internasjonale sammenligninger utarbeidet av Verdensbanken, viser at norsk forvaltning er velfungerende og rangerer blant de beste i verden.
Helt til sist, Anundsen harselerer med begrepene ”dobbeltstilling”, ”kvasiavdeling”, ”kvasiseksjon” osv. Dette er klassifiseringer som Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) bruker i sitt arbeid. Det er ikke begreper vi bruker i staten og er ikke uttrykk for byråkratisering slik Anundsen hevder. Verdien av denne klassifiseringen må Anundsen ta med NSD.