Historisk arkiv

Endringer i konkurranseloven trer i kraft 1. juli i år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Endringene innbærer at et vedtak av Kongen i statsråd om å tillate en foretakssammenslutning i saker av prinsipiell eller stor samfunnsmessig betydning etter konkurranseloven § 21 ikke trenger avvente departementet sitt vedtak i klagesaken og vedtak etter lovens § 16 slik ordningen har vært til nå. Bakgrunnen for endringen er et ønske om å effektivisere og forenkle saksbehandlingen i saker om foretakssammenslutninger.

Endringene innbærer at et vedtak av Kongen i statsråd om å tillate en foretakssammenslutning i saker av prinsipiell eller stor samfunnsmessig betydning etter konkurranseloven § 21 ikke trenger avvente departementet sitt vedtak i klagesaken og vedtak etter lovens § 16 slik ordningen har vært til nå. Dersom det likevel er ønskelig i den konkrete saken, åpner endringen for å avvente utfallet av klagesaken i departementet før en tillatelse blir gitt av Kongen i statsråd. Bakgrunnen for endringen er et ønske om å effektivisere og forenkle saksbehandlingen i saker om foretakssammenslutninger.

I tillegg er det vedtatt endringer i konkurranseloven § 18 andre ledd som innebærer at partene i en foretakssammenslutning skal gi Konkurransetilsynet informasjon om markeder der markedsandelen er under 20 %. Tidligere har ikke tilsynet fått viktig informasjon fra partene i fusjoner mellom konkurrenter, der disse til sammen har en markedsandel på under 20 %. Dette har ført til merarbeid for Konkurransetilsynet innenfor de knappe tidsfristene som gjelder for behandling av foretakssammenslutninger etter konkurranseloven kapittel 4. Endringen skal effektivisere behandlingen i saker om foretakssammenslutninger ved å sikre at Konkurransetilsynet mottar nødvendig informasjon allerede i alminnelig melding.

Videre er konkurranseloven § 19 første ledd endret slik at forbudet mot å gjennomføre en foretakssammenslutning skal gjelde for alle meldepliktige foretakssammenslutninger. Endringen innebærer at gjennomføringsforbudet starter fra et tidligere tidspunkt enn det som har vært gjeldende rett, der forbudet først tok til å gjelde når partene hadde levert en fullstendig melding til Konkurransetilsynet. Formålet er å sikre en mer effektiv fusjonskontroll.

Utover dette er konkurranseloven § 20 tredje ledd endret slik at Konkurransetilsynet ikke lenger er avhengig av et krav fra partene i en foretakssammenslutning for å forlenge fristen for behandling av en fusjon med 25 virkedager, dersom det blir fremsatt forslag om avhjelpende tiltak. Tidligere var ordningen slik at tilsynet ikke på eget initiativ kunne forlenge fristen, selv om det hadde behov for mer tid for uttesting av fremsatte forslag om avhjelpende tiltak fra partene. Endringen vil sikre en effektiv og forsvarlig saksbehandling i saker der partene fremsetter forslag om avhjelpende tiltak.
Det er foretatt enkelte redaksjonelle og språklige endringer i konkurranseloven §§ 26 og 27 om dokumentinnsyn, for å gjøre bruksområdet til bestemmelsene tydeligere enn tidligere. Disse endringene innebærer ingen realitetsendringer.

Disse endringene ble vedtatt av Lagtingets 12. juni 2008 og ble i dag sanksjonert av Kongen i statsråd. Lovendringene trer i kraft fra 1. juli 2008.

Regjeringen fremmet våren 2008, jf. Ot. prp. nr. 35 (2007-2008) et forslag om endringer i konkurranseloven for Stortinget. Forslaget ble vedtatt av Stortinget, jf. Innst O. nr. 62 (2007-2008) og Besl. O. nr. 87 (2007-2008).

Se også pressemelding om endringene.