Historisk arkiv

Den økonomiske krisen gjør statsoppgjøret krevende

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

- Da vi satt rundt forhandlingsbordet i fjor hadde vi ingen varsler om at vi nå skulle være inne i den største økonomiske krisen siden 30-årene. I dag får vi inn stadig mer pessimistiske meldinger om virkningene. Dette gjør årets oppgjør krevende.

Det sa statens personaldirektør Siri Røine da hun i dag åpnet årets lønnsoppgjør. At partene i fjor dessuten ble enige om å få på plass ny tjenestepensjon og AFP i forbindelse med årets oppgjør, gjør ikke arbeidet mindre utfordrende konstaterte hun.

Nettopp i denne situasjonen er det viktig at vi bygger videre på det som i flere tiår har vært fundamentet for norsk lønnsdannelse. At det er den konkurranseutsatte sektoren som skal legge rammene for lønnsveksten forøvrig i samfunnet, sa Røine.

Hun pekte på at i henhold til hovedtariffavtalen skal forhandlingene føres på grunnlag av den alminnelige økonomiske situasjonen på forhandlingstidspunktet og utsiktene for 2. avtaleår. I tillegg skal det legges vekt på prisutviklingen.

Røine viste til at i følge Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene var lønnsveksten i det statlige tariffområdet fra 2007 til 2008 på 6,7 prosent, mens den i arbeidslivet samlet lå på om lag 6 prosent Ser man lønnsveksten i staten i forhold til industrien de siste 10 årene, er den nesten på tiendedelen den samme.

Lønnsoppgjøret mellom NHO og LO og NHO og YS ble avsluttet 31. mars og baserte seg på en lønnsvekst på 3,6 prosent fra 2008 til 2009. De siste prognosene for lønnsveksten i hele arbeidslivet ligger på mellom 3,8 og 4 prosent.
Partene har i TBU lagt til grunn en prisvekst på om lag 2 % slik at det uansett ligger an til god vekst i kjøpekraften, mente statens personaldirektør.

- Fra statens side har vi prioritert arbeidet med likelønn for våre ansatte. Her har vi hatt et godt samarbeid med organisasjonene, og det er viktig at dette samarbeidet fortsetter, sa Røine, som så fram til krevende, men gode forhandlinger.