Regjeringen vil endre konkurranseloven
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet
Pressemelding | Dato: 10.10.2007
Håndhevingen av konkurranseloven skal styrkes og bli mer effektiv. Dette foreslår departementet i et notat som nå sendes ut på høring. Et av virkemidlene er å endre § 21 for å effektivisere behandlingen av fusjons- og oppkjøpssaker av prinsipiell eller stor samfunnsmessig betydning.
Håndhevingen av konkurranseloven skal styrkes og bli mer effektiv. Dette foreslår Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) i et notat som i disse dager sendes ut på høring. Et av virkemidlene er å endre § 21 for å effektivisere behandlingen av fusjons- og oppkjøpssaker av prinsipiell eller stor samfunnsmessig betydning.
FAD foreslår også at forbudet mot å gjennomføre fusjoner og oppkjøp skal omfatte alle meldepliktige. Forbudet vil også gjelde fra et tidligere tidspunkt enn i dag.
I dag må FAD avslutte klagesaksbehandlingen knyttet til konkrete, faglige vurderinger og opprettholde Konkurransetilsynets vedtak om å forby ervervet før regjeringen kan behandle saken etter § 21 og tillate det samme ervervet. Det er både ressurs- og tidkrevende når det er klart at regjeringen vil vurdere å tillate fusjonen av hensyn til andre viktige samfunnshensyn enn konkurranse.
- Forslaget innebærer ikke at terskelen for inngrep mot konkurranseskadelige fusjoner og oppkjøp blir lavere enn i dag, eller at det skal bli enklere å sette til side hensynet til konkurransen, understreker statsråd Grande Røys.
- Det er fortsatt et ubetinget krav at saken skal være av prinsipiell eller stor samfunnsmessig betydning, og beslutningen kan bare treffes i statsråd. Ordningen er imidlertid et viktig instrument for en politisk styring av konkurransepolitikken. Den må derfor fungere på en effektiv og hensiktsmessig måte. Det oppnår vi gjennom denne endringen, sier hun.
Hensikten med forslaget er å effektivisere saksbehandlingen. Erfaringen viser at det er viktig for partene i en foretakssammenslutning, at det ikke trekker ut med en endelig avklaring. En eventuell beslutning av regjeringen om å tillate en fusjon må etter dagens ordning derfor komme umiddelbart etter at departementet har avgjort klagesaken. Det betyr at departementet må arbeide parallelt med klagen på konkurransefaglig grunnlag og en eventuell beslutning om å omgjøre tilsynets vedtak ut fra andre samfunnshensyn. Forslaget vil spare ressurser både hos departementet og fusjonspartene samtidig som hensynet bak den gjeldende ordning blir ivaretatt.
Forbudet mot å gjennomføre en sammenslåing av foretak, gjelder i dag først når det sendes en fullstendig melding enten etter pålegg fra Konkurransetilsynet eller frivillig. Dette har i enkelte tilfeller hatt uheldige konsekvenser ved at fusjonen er gjennomført før tilsynet har pålagt fullstendig melding. FAD foreslår derfor at meldeplikten skal gjelde alle meldepliktige fusjoner og oppkjøp. Omfanget av gjennomføringsforbudet vil dermed bli utvidet, og forbudet vil gjelde fra et tidligere tidspunkt enn i dag. Det styrker kontrollen med fusjoner og oppkjøp.
For ytterligere å styrke kontrollen med fusjoner vil departementet også la Konkurransetilsynet kunne forlenge saksbehandlingsfristen for å finne fram til avhjelpende tiltak, selv om ikke partene ber om det.