Historisk arkiv

Invitasjon til frokostseminar

Presseinvitasjon: Lansering av StatRes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Fornyings- og administrasjonsdepartementet inviterer til frokostseminar med lansering av StatRes og en kort debatt om åpenhet om resultatindikatorer for offentlig sektor.

StatRes lanseres torsdag 25. oktober

Fornyings- og administrasjonsdepartementet inviterer til frokostseminar med lansering av StatRes og en kort debatt om åpenhet om resultatindikatorer for offentlig sektor – eller det vi kan kalle "Performance Transparency på norsk". Deltakere på frokostseminaret er ledere i statsforvaltningen, forskere og journalister.

  • Tidspunkt: Torsdag 25. oktober kl. 09.45-11.00
  • Sted: Rom D2511, R5, Akersgata 59, Oslo
    (husk legitimasjon og litt tid til registrering)

StatRes er et nytt system for åpenhet om statlig ressursbruk og resultater, utviklet av Statistisk sentralbyrå på oppdrag fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Fra 25. oktober kl 10.00 vil nettstedet www.ssb.no/statres på utvalgte områder vise indikatorer for statlig ressursbruk, aktivitet, kvalitet, effektivitet og resultater. Systemet skal bidra til et bedre faktagrunnlag, bedre analyser, mer læring og en mer opplyst debatt om hvordan vi fornyer og forbedrer staten.

Program for seminaret i forbindelse med lanseringen:
09.45 Lett servering
10.00 Åpning av StatRes v/ statsråd Heidi Grande Røys
10.10 Nærmere om StatRes v/ Øystein Olsen, adm.dir. i Statistisk sentralbyrå
10.20 Kommentar fra Sissel C. Trygstad, forskningsleder i FAFO
10.30 Kommentar fra Harald Rensvik, departementsråd i Miljøverndepartementet
10.40 Spørsmål og debatt

Kontaktperson: Frode Jacobsen i departementets kommunikasjonsenhet, tlf. 22 24 46 33, e-post fja@fad.dep.no.

Nærmere informasjon om StatRes
Illustrasjon av StatRes-løsningen.StatRes-prosjektet ble etablert av Fornyings- og administrasjonsdepartementet høsten 2005. StatRes skal via Internett synliggjøre statlig ressursbruk, aktivitet, kvalitet, effektivitet og resultater – i form av statistikk og indikatorer. Brukere (politikere, offentlig ansatte, forskere, media, privatpersoner m.m.) skal på en enkel måte kunne få oversikt over utviklingen på ulike områder. StatRes skal gi oss et mer relevant, synlig og tilgjengelig faktagrunnlag, for på den måten å bidra til høyere kvalitet og bedre ressursutnyttelse i staten.

Når systemet lanseres 25. oktober vil det inkludere staten på et overordnet nivå samt tre pilotområder: spesialisthelsetjenesten, universiteter og høgskoler, og statlig barnevern. Etter lanseringen skal løsningen bygges ut med data for nye sektorer og virksomheter, og det jobbes nå blant annet med miljøområdet. Utvikling og valg av indikatorer skjer i nært samarbeid med departementer, etater og aktuelle fagmiljøer. Det legges vekt på å benytte data som allerede finnes, for å unngå ny registrering. Prosjektet følger internasjonale standarder slik at det legges til rette for bedre internasjonale sammenligninger på sikt.

For å illustrere hvordan StatRes kan brukes, kan vi for eksempel velge å se på avlagte studiepoeng per student per år, ved ulike høgskoler. Hvordan er utviklingen? Er det store forskjeller? Hva er årsakene? Skyldes det studentenes forutsetninger, studieopplegget eller andre forhold? Hva kan vi endre for å bli bedre? Slik kan tallene brukes, som et utgangspunkt for videre analyse og en opplyst debatt om hvordan skape resultater.