Historisk arkiv

Statsråd Heidi Grande Røys tilbakeviser DNs påstand om ”knebling” av Konkurransetilsynet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Dagens Næringsliv har i en artikkel 24.5.2007 gitt en framstilling av behandlingen av foretakssammenslutningen mellom Statoil og Hydro som må korrigeres.

Statsråd Grande Røys understreker at fusjonen mellom Statoil og Hydro ikke var en sak som Konkurransetilsynet skulle behandle etter den norske konkurranseloven. Fusjonen er av en slik størrelse at EØS-avtalen slår inn, og det var EU-kommisjonen som hadde kompetanse til å behandle saken.

Saken ble derfor i sin helhet behandlet i samsvar med de etablerte prosedyrer som gjelder i slike tilfeller hvor norske konkurransemyndigheter, dvs. Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Konkurransetilsynet, håndterer sakene overfor EU-kommisjonen på vegne av Norge.

Departementet ba i denne saken om Konkurransetilsynets vurdering av de konkurransemessige sidene i saken, for å få et best mulig underlag for å ta stilling til om det fra norske konkurransemyndigheters side skulle gis kommentarer til saken i fase I i kommisjonens saksbehandling. Det er spørsmålet i denne fasen av saksbehandlingen. Tilsynet pekte på noen mulige problemstillinger ved foretakssammenslutningen. Departementet har på anmodning gitt innsyn i dokumentet med tilsynets vurderinger, og har således ikke på noen måte forsøkt å ”kneble” Konkurransetilsynet i saken.

- I samråd med andre berørte departementer og etter en samlet vurdering fant imidlertid Fornyings- og administrasjonsdepartementet at det ikke var noe behov for at norske konkurransemyndigheter ga kommentarer i saken på det daværende stadiet av Europakommisjonens saksbehandling, uttaler statsråd Grande Røys.