Historisk arkiv

Åpenhet om statens reisevirksomhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Fornyings- og administrasjonsdepartementet ønsker økt åpenhet om hvordan staten påvirker miljøet, og har for første gang utarbeidet en oversikt over statsansattes tjenestereiser med fly. – Miljøutfordringene vi står overfor krever at vi skaffer mer kunnskap om hvordan staten påvirker miljøet, sier politisk rådgiver Jørund Leknes.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) ønsker økt åpenhet om hvordan staten påvirker miljøet, og har for første gang utarbeidet en oversikt over statsansattes tjenestereiser med fly. – Miljøutfordringene vi står overfor krever at vi skaffer mer kunnskap om hvordan staten påvirker miljøet, sier Jørund Leknes, politisk rådgiver i FAD. 

137 000 mennesker er i dag ansatt i statlige virksomheter. Statsansatte gjennomførte ca 260 000 flyreiser første halvår i år, tur og retur. Tallene innebærer at hver ansatt i gjennomsnitt gjennomførte i underkant av to reiser første halvår i år. Dette viser nye beregninger FAD har gjennomført. Samlet utgjør reisingen en distanse på ca 250 millioner kilometer.  Anslaget baserer seg på rapporteringer fra statlige virksomheter.

- Åpenhet om reisevirksomheten er viktig for å sikre at vi har et bevisst forhold til hvordan vi påvirker miljøet. Statlige virksomheter skal i følge Regjeringens strategi for fornying av offentlig sektor ta i bruk fjernmøteteknologi for å redusere reisevirksomheten når dette er hensiktsmessig og kostnadseffektivt, sier Jørund Leknes.

Kjøper klimakvoter for utenlandsreiser
Statsansatte gjennomførte om lag 85 000 internasjonale reiser, tur og retur, første halvår 2008. Dette innebærer vel 161 millioner kilometer reist distanse. Regjeringen besluttet i fjor å kjøpe klimakvoter som tilsvarer de CO2-utslippene som forårsakes av statsansattes utenlandsreiser med fly.

- Klimaendringer er den største miljøutfordringen vi står overfor i dag for og en trussel mot en bærekraftig sosial og økonomisk utvikling. Jeg er glad for at vi nå får faktiske tall som gir grunnlag for kjøp av klimakvoter. Dette er et viktig bidrag til reduserte utslipp av klimagasser, sier Leknes.

Dette er klimakvoter
En klimakvote er en omsettelig rettighet til å slippe ut ett tonn CO2 i atmosfæren. Et land eller en bedrift som er "kvotepliktig" må være i besittelse av klimakvoter for å kunne slippe ut CO2. Når Norge kjøper slike kvoter, reduseres mengden av kvoter som kan gi rett til utslipp fra andre kilder. Dermed går de samlede klimagassutslippene i verden ned.

Internasjonale flyreiser er ikke kvotepliktige etter dagens regler. Hver internasjonale flyreise vil derfor bidra til en økning av de globale utslippene. Når staten kjøper kvoter for å dekke utslippene fra statsansattes internasjonale flyreiser kan vi være sikker på at verdens samlede utslipp likevel ikke øker. 10 millioner kroner er satt av inneværende år til kjøp av klimakvoter. Midlene skal dekke statsansattes internasjonale tjenestereiser med fly. Om nødvendig kan ytterligere 12,5 millioner kroner brukes til dette formålet gjennom en bevilgningsfullmakt.