Historisk arkiv

Fornyingsminister Heidi Grande Røys til Tandberg for å få miljøtips:

- Investeringer i miljøvennlig kommunikasjonsteknologi lønnsomt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Investeringer i videokonferanseteknologi begrenser behovet for arbeidsreiser og kan spares inn i løpet av ett år, i følge NAV. Fornyingsminister Heidi Grande Røys oppfordrer alle statlige virksomheter til å ta i bruk elektroniske møter for å redusere reisevirksomheten.

Dresskledd mann som har videokonferanse med tre personer via PC. (Foto: Tandberg)Fornyingsministeren besøkte i dag videokonferanseselskapet Tandberg og lyttet til erfaringer med målrettet satsing på elektronisk samarbeid (eSamarbeid). Satsingen på videokonferanser sparte NAV for ca 10 millioner kroner i reisekostnader og reisetid i 2007. Virksomheten anslår at investeringene i teknologien ble spart inn i løpet av et år.

- Statlige forvaltningsorgan reiser for om lag fire milliarder kroner hvert år, i følge Senter for statlig økonomistyring (SSØ). Erfaringene fra NAV viser at innføring av ny teknologi kan gi gevinster i millionklassen. Samtidig oppnår vi å redusere belastningen på miljøet, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Fornyingsdepartementet vil nå kartlegge statlige flyreiser med sikte på å gjennomføre kostnads- og gevinstanalyser knyttet til økt elektronisk møtevirksomhet i offentlig sektor. Departementet vurderer også tiltak som kan stimulere bruken av nye arbeidsformer i staten.

- Nye elektroniske verktøy må bli en del av offentlige virksomheters arbeidsform. Dette er viktig for å få til en effektiv og sømløs offentlig forvaltning, men vil også kunne redusere klimautslippene fra det offentlige. Det vil frigjøre reisetid til produktiv arbeidstid. Og sist, men ikke minst, skal staten ta i bruk ny teknologi som støtter opp om nye arbeids- og kommunikasjonsformer fordi statlige arbeidsplasser skal være attraktive og konkurransedyktige, sier Heidi Grande Røys.

eSamarbeid er arbeids- og samarbeidsformer støttet av IKT, for eksempel videokonferanser og elektroniske møter. PC-baserte, elektroniske møter, med overføring av lyd og bilde samt deling av filer og programmer, kan erstatte fysiske møter. Både offentlige og private virksomheter kan spare store kostnader ved å ta i bruk elektronisk samarbeid. Her er flere gevinster:

  • Flere avdelinger med ulike geografiske plasseringer kan ha møter sammen.
  • Økt produktivitet fordi reisetid blir arbeidstid.
  • Redusert reisevirksomhet gir lavere kostnader, og ansatte får fritid i stedet for hotellopphold.
  • Ressurspersonell er lettere tilgjengelig.
  • Raskere beslutninger.