Arbeidstakeres e-post skal beskyttes
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet
Pressemelding | Dato: 27.06.2008
Arbeidsgiver skal bare få innsyn i arbeidstakers e-postkasse når det er nødvendig for den daglige driften eller andre berettigede interesser ved virksomheten. Dette blir hovedpunktet i regjeringens forskrift om arbeidsgivers rett til innsyn i ansattes e-post.
Arbeidsgiver skal bare få innsyn i arbeidstakers e-postkasse når det er nødvendig for den daglige driften eller andre berettigede interesser ved virksomheten. Dette blir hovedpunktet i regjeringens forskrift om arbeidsgivers rett til innsyn i ansattes e-post. I dag fremmet regjeringen forslag om endring i personopplysningsloven som gir lovhjemmel for forskriften.
- Vi vil gi arbeidstageren en klar beskyttelse mot at arbeidsgiveren urettmessig leser e-posten, samtidig som sistnevntes interesser ivaretas ved at han kan få innsyn når det virkelig er nødvendig. For vi må erkjenne at i et arbeidsliv som i stadig større grad baserer seg på elektronisk informasjon, vil det kunne oppstå situasjoner der arbeidsgiver har et legitimt behov for innsyn, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.
I tillegg vil det være innsynsrett dersom det foreligger begrunnet mistanke om at e-postkassen inneholder informasjon om straffbare forhold. Det samme vil gjelde hvis det er alvorlig grunn til å tro at arbeidstakeren misbruker e-postkassen på annen måte, for eksempel til trakassering, eller å sende ut spam eller virus.
Det skilles ikke mellom innsyn i privat og virksomhetsrelatert e-post fordi dette kan gi grunnlag for svært vanskelige vurderinger. Ofte vil det nettopp være den ”private” e-posten arbeidsgiver mistenker inneholder opplysninger om straffbare forhold.
Reglene er tenkt å gjelde også på andre områder, som ved innsyn i studenters e-postkasse ved universiteter og høgskoler, og i foreningslivet.
- Reglene vil gi forutsigbarhet både for arbeidsgiver og arbeidstaker, noe som har vært et viktig mål med arbeidet, sier Grande Røys. - Når arbeidstaker vet hvilke regler som gjelder, kan han/hun innrette sin elektroniske kommunikasjon i samsvar med dette.
Fornyings- og administrasjonsdepartementet skal nå arbeide videre med detaljutforming av den endelige forskriftsteksten. Før forskriften kan tre i kraft, må forslaget vedtas av Stortinget, der det trolig vil bli behandlet i løpet av høsten.
Se også: