Historisk arkiv

Virkningene av romanipolitikken skal kartlegges

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Regjeringen vil opprette et utvalg som skal se på gjennomføringen av norsk politikk overfor romanifolket/taterne fram til i dag. Utvalget skal dokumentere hvilke konsekvenser politikken har hatt både for enkeltindivider og for gruppen som helhet.

Regjeringen vil opprette et utvalg som skal se på gjennomføringen av norsk politikk overfor romanifolket/taterne fram til i dag. Utvalget skal dokumentere hvilke konsekvenser politikken har hatt både for enkeltindivider og for gruppen som helhet. Utvalgets mandat og sammensetning vil bli drøftet med organisasjonene innenfor gruppen.

- Gjennom å opprette et romaniutvalg ønsker regjeringen å bidra til forsoningsprosessen mellom romanifolket og myndighetene i Norge,  sier statsråd Rigmor Aasrud. – En samlet gjennomgang av hva som faktisk har skjedd er viktig for å komme videre i forsoningsarbeidet.

Norsk romani/taterpolitikk hadde fra slutten av 1800-tallet og til midten av 1980-tallet som mål å avvikle ”omstreifervesenet”. Kulturen og levemåten til denne etniske gruppen skulle bringes til opphør, og romanifolket/taterne skulle lære seg å bli gode, norske borgere. I ettertid må assimileringspolitikken som ble gjennomført karakteriseres som kraftige overgrep mot gruppen – med blant annet tvangssterilisering, bortplassering av barn, plassering på Svanviken arbeidskoloni og innskrenkninger i tradisjonelt næringsgrunnlag og livsform.

I 1999 ga daværende kommunalminister Queseth Haarstad på vegne av norske myndigheter en offisiell unnskylding til romanifolket/taterne for de overgrep som de har vært utsatt for. Samme år fikk romanifolket/taterne status som nasjonal minoritet i forbindelse med at Norge ratifiserte Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter.  Etter den tid har myndighetene satt i verk ulike tiltak, blant annet opprettelsen av Romanifolkets fond og tilpasning av rettferdsvederlagsordningen. Det er også satt i gang ulike prosjekter og det er etablert en ordning med organisasjonstilskudd. Tiltakene skal både bøte på virkningene av tidligere tiders politikk og bidra til en ny utvikling for å sikre romanifolkets språk og kultur, i dialog med romanifolket selv.