Historisk arkiv

Nordisk Råds sesjon 2006 — planer for det nordiske samarbeidet 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Nordisk samarbeidsminister for Norge Heidi Grande Røys om planer for det nordiske samarbeidet i 2007 på Nordisk Råds 58. sesjon i København, 31. oktober – 2. november 2006.

Nordisk samarbeidsminister for Norge Heidi Grande Røys om planer for det nordiske samarbeidet i 2007 på Nordisk Råds 58. sesjon i København, 31. oktober – 2. november 2006.

President!

Budsjettforslaget for 2007 er utarbeidet innenfor samme økonomiske ramme som har vært gjeldende for budsjettet i år, dvs. ca. 840 mill. DKK.

Samarbeidsministrene bestemte tidlig i budsjettprosessen å peke ut fire særlig prioriterte områder for 2007-budsjettet. Disse var også i samsvar med de hovedsynspunktene som Nordisk Råd gav uttrykk for. De prioriterte områdene er:

  • kultur
  • forskning og innovasjon
  • Russlandssamarbeidet
  • det arktiske samarbeidet

Til å finansiere den ekstra innsatsen på de prioriterte områdene ble det pålagt alle områdene – unntatt kultur – en generell reduksjon på 1 pst. i forhold til tildelte midler for 2006. Til dette kom frigjorte midler fra avslutningen av det store velferdsforskningsprosjektet som har foregått de siste fem årene.

Utover denne disponeringen av midler på rundt et par prosent er det også innenfor det enkelte ministerråd skjedd betydelige omprioriteringer.

Prioriteringen av kulturområdet har konkret skjedd ved at området er holdt utenfor den prosentvise nedskjæringen. Budsjettet for kultur for 2007 innebærer som følge av den omstillingsprosessen som er i gang, ganske store omprioriteringer og endringer som i løpet av 2007 vil tegne et helt nytt landskap for det nordiske kultursamarbeidet.

En del institusjoner blir lagt ned. De frigjorte midlene blir kanalisert over i tre nye programsatsinger: Dataspillprogrammet, Mobilitets- og residensprogrammet og Kunst- og kulturprogrammet. Det blir etablert en ny institusjon, Kulturkontakt Nord. På kulturministrenes møte i går ble det besluttet to endringer i forhold til det tidligere budsjettforslaget. Dataspillprogrammet er blitt redusert med 2 mill. DKK, som er overført til Mobilitets- og residensprogrammet. De tre vestnordiske husene er ytterligere blitt styrket med 0,2 mill. DKK hver. Midlene er tatt ved å redusere budsjettet for NIFIN med 0,6 mill. kr. Strukturen får vi nå endelig budsjettmessig på plass, og jeg håper at Nordisk Råd vil godkjenne for det nye, reformerte og forsterkede kulturområdet.

Forsknings- og innovasjonsområdet er også et prioritert område i Nordisk Ministerråd. Målet er å styrke og videreutvikle Norden når det gjelder forskning, og samlet løfte landenes internasjonale konkurranseevne.

Russlandssamarbeidet blir tilført ekstra midler i 2007, noe som bl.a. skal benyttes til økt kunnskapsoppbygging og nettverk, til forsterket NGO-virksomhet samt til partnerskap og grenseregionalt samarbeid i regionen.

Det arktiske samarbeidet er også styrket. Det fører til at de nordiske landene får en tydeligere plass under det internasjonale polaråret. Særskilt gjelder dette klimaspørsmålet.

Demokratiutvikling har i lang tid vært et viktig element i Ministerrådets arbeid, ikke minst på 1990-tallet i forhold til Estland, Latvia og Litauen, og nå blir perspektivet flyttet. Hviterussland er et nytt område der felles nordisk innsats kan være et viktig bidrag. European Humanities University i Vilnius er et eksiluniversitet for studenter fra Hviterussland, som ikke får tilgang til utdanning i hjemlandet på grunn av politiske aktiviteter. Det er tale om et primært EU-finansiert prosjekt, der Nordisk Ministerråd medfinansierer og har ansvaret for den konkrete prosjektadministrasjonen.

På oppfordring fra EU er prosjektet nettopp blitt vesentlig styrket, og jeg mener det er veldig tilfredsstillende at Nordisk Ministerråd kan støtte de demokratiske kreftene i Hviterussland.

Innenfor rammene av struktur- og moderniseringsarbeidet er budsjettarbeidet også tiltenkt en reform. Dette var vi så vidt innom i går. Ett av de punktene vi ser nærmere på, er å forbedre den funksjonen budsjettet har som politisk styringsverktøy. Vi har som mål at budsjettet skal bli mer leservennlig, transparent og få de politiske prioriteringene tydeligere fram. Ambisjonen er at arbeidet skal føre fram til endringer allerede i Ministerrådets budsjett for 2008. Det vil i forbindelse med dette være mulig for Nordisk Råd i forkant å komme med synspunkter og merknader til forslagene.

I prosessen med å utarbeide budsjettet har jeg hatt tett og god dialog med Nordisk Råds budsjettgruppe, som har ført til at vi nå har et godt, ferdig budsjett som alle parter står bak – da med unntak av den konservative gruppen som har en reservasjon på at budsjettrammen skal reduseres med 3 pst.

Det er under drøftingene med Nordisk Råd avtalt at det skal øremerkes penger til innsats mot trafficking, mot narkotika, til NGO-virksomhet i de baltiske landene og til forskning på klima og miljø i Arktis. Videre er det satt av 3 mill. DKK til oppfølging på rapporten Norden som global vinnerregion.

Alt i alt mener jeg at vi kan si at det er tatt hensyn til de konkrete forslagene, som Nordisk Råd har kommet med, i det forslaget som nå er lagt fram for sesjonen.

Endringene på kulturområdet har likeledes blitt drøftet med Nordisk Råd, som har støttet fornyelsen.

Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke Nordisk Råds medlemmer av budsjettgruppen for godt samarbeid og et godt resultat, og jeg håper at vi med dette har funnet en form som også kan brukes i budsjettarbeidet i framtiden.