Historisk arkiv

Vi trenger kunnskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Av politisk rådgiver Jørund Leknes (SV), Klassekampen 18. juli 2006.

Vi trenger kunnskap

Av politisk rådgiver Jørund Leknes (SV), Klassekampen 18. juli 2006.

Professor Steinar Holden drøfter i Klassekampen 11.juli "6-timersdagen" og konkluderer med at dette er et "dårlig velferdstiltak". Holden kaller det en "one size fits all" – reform.

Det er underlig at Holden ikke har fått med seg at det nettopp ikke er snakk om noe slikt. Regjeringen har ikke konkludert på noen punkter og vårt departement, som har ansvaret for å planlegge forsøk med redusert arbeidstid, har understreket at vi skal gjennomføre forsøk fordi vi trenger mer kunnskap. Dette har statsråd Heidi Grande Røys vært særdeles klar på.

Vi trenger mer kunnskap fordi det så langt ikke er gjennomført forsøk som gir oss gode nok svar. Årsaken er at de enten ikke er gjennomført i tilstrekkelig skala over en lang nok periode eller at de ikke er godt nok evaluert. Oftest begge deler.

Vi trenger mer kunnskap slik at vi har et grunnlag for å fatte beslutninger om hvordan vi skal organisere arbeidstida vår i framtidas Norge.

Holden går derfor altfor langt i å konkludere når han argumenterer mot det han helt unyansert fremstiller som en statisk "6-timersdag".

Vi er derimot enige når Holden skriver "Det riktige må være å starte med å se på om organisering og tilrettelegging av arbeidet kan endres slik at slitasje og sykefravær kan reduseres". Nettopp!

Derfor arbeider vi nå med å planlegge forsøk med ulik organisering for ulike yrkesgrupper og vi vil antagelig finne at det kreves ulike løsninger.

Nylig gjennomførte SSB en undersøkelse som viste at nesten seks av ti arbeidstakere i alderen 50 til 61 år kan tenke seg eller planlegger å gå av med pensjon før fylte 67 år. Dette er alarmerende tall som krever tiltak. Samme undersøkelse viser også at 47 % oppgir kortere eller mer fleksibel arbeidstid som viktigste tiltak for å stå lengre i jobb. Kanskje redusert arbeidstid kan ha noen positive økonomiske effekter for disse gruppene, og faktisk bidra til mer arbeidskraft og ikke mindre, slik Holden hevder?

Men vi ønsker altså ikke å konkludere før vi har et solid grunnlag av kunnskap og at partene i arbeidslivet deltar aktivt i prosessen. Forsøkene skal, som kjent, gjennomføres i staten med start neste år og de skal gjennomføres med full lønnskompensasjon. Så vil vi antagelig få noen svar på hvilke utslag det gir også.

Vår historiske erfaring viser at arbeidstiden vil gå ned. Denne regjeringen synes det er fornuftig å finne noen svar på hvordan vi kan møte denne utfordringen til beste for både arbeidstakerne og samfunnet.

Til slutt – alle Holdens argumenter kunne ha vært brukt i forhold til overgangen fra 12 til 8- timers arbeidsdag og for den sakens skyld også da vi gikk ned fra 8 til 7,5 timers arbeidsdag. Det vil alltid finnes argumenter for og mot slike endringer, men vi ønsker i alle fall at argumentene skal være kunnskapsbaserte. Derfor vil vi sette i gang forsøk.