Historisk arkiv

Planlegg lederjobben i dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

- Både i offentlig og privat sektor er det for få kvinnelige ledere. Kvinner må selv ta grep, skriver statssekretær Wenche Lyngholm i anledning kvinnedagen 8. mars. Les kronikken.

Av: Wenche Lyngholm, statssekretær i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Gratulerer med dagen! Kvinnedagen skal feires, men det er også en dag for kvinner å gå i seg selv. Har du tenkt på om du vil ha en lederstilling på arbeidsplassen din? Både i offentlig og privat sektor er det for få kvinnelige ledere. Kvinner må selv ta grep.

Akkurat nå sitter mange og leser til vårens eksamener på landets universiteter og høyskoler, hvor kvinner er i flertall. Rundt lunsjbordet diskuteres kanskje fremtidsplanene. Alle de spennende jobbene de kan få. Pengene de skal tjene. Men diskuterer kvinnene hvordan de kan få lederstillinger og hvordan de skal unngå deltidsfella?

Gjennom flere års kvinnekamp har likestillingen på mange områder kommet langt i Norge. De unge kvinnene på lesesalen er et resultat av denne kampen. Men fortsatt er det mange slag igjen å kjempe. Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet er ett av dem. I Norge er det yrker hvor kvinner dominerer, slik som helsearbeid (82 prosent kvinner) og undervisning (65 prosent kvinner). Likelønnskommisjonen påpeker at Norge har et kjønnsdelt arbeidsmarked både horisontalt og vertikalt. Det horisontale er at kvinner og menn velger ulike yrker. Det vertikale skillet er at langt flere menn enn kvinner, har lederstillinger.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet sitter med ansvaret for cirka 130 000 statsansatte. Blant topplederne i staten er det bare 27 prosent kvinner. Det er for dårlig når det er tilnærmet likt antall menn og kvinner blant de ansatte. Enda verre er det når en ser totalen i privat, kommunal og statlig sektor under ett: Vi har kun 19 prosent kvinnelige toppledere i Norge. Tendensen er det samme over alt: Kvinner blir ikke ledere. Og hvis de blir ledere, blir de det kun for en kort periode.

Enhver som jobber med rekruttering og utvikling av ledere må bli urolig av disse tallene. Mange dyktige hoder har blitt glemt, ignorert og forbigått. Det er satt i gang mange tiltak i privat og offentlig sektor for få kvinner inn i ledende stillinger. Slike tiltak er bra, men tallenes tale er fortsatt klar: Kvinner med ledertalentet blir ikke tilstrekkelig foredlet frem i norsk arbeidsliv. Arbeidsgiverne gjør en for dårlig jobb og må derfor stille spørsmål til egen rekrutteringstaktikk. Samtidig må arbeidsgiverne våge å knuse de glasstakene som hindrer ambisiøse kvinner fra å bli ledere. Dessverre blir ledelse ofte en gutteklubb hvor like barn leker best.

Mange kvinner velger bort lederkarrieren. Da kommer ethvert godt rekrutteringstiltak til kort. Ingen kan bli ledere hvis de ikke vil. Og selv om noen kanskje kan tenke seg en lederstilling, så tar de valg som blir til hinder for dem senere. Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse viser at 43 prosent av sysselsatte kvinner jobber deltid. Blant mennene jobber kun 13 prosent deltid. Selv om det er ufrivillig deltidsarbeid hos en del kvinner, er det likevel mange som aktiv velger å jobbe i en redusert stilling. På sikt kan det være et dårlig valg.

Med små barn i huset er det fristende å jobbe kortere eller færre dager. . Ofte har mannen høyest lønn, og dermed blir det ”lønnsomt” at hun blir hjemme (og i tillegg gir det ham en mulighet til å jobbe mer og dermed tjene enda mer). Dette er kortsiktig tenkning. Det er i småbarnsperioden menn drar fra kvinnene lønnsmessig, og det er da kvinnenes karriereklatring får seg en knekk. De mister arbeidserfaring og har mindre kapasitet til å delta i store jobbprosjekter. Når kvinnene vasker gulvet hjemme, håver mennene inn bonuser og imponerer ledelsen på jobben. Slik blir kvinner avhengig av at mannen forsørger dem.

Hvis kvinner har mål om å gjøre karriere på lik linje med menn, må de være varsomme med bruk av deltid. Arbeidslivet er en vei som blir til mens man går, men langsiktighet er alltid viktig. Derfor må du begynne å planlegge i dag, slik at du ikke bare velger det som passer eg best her og nå. Deltidsarbeid blir en deltidsfella fordi kvinnene havner i bakevja i forhold til mennene, både når det gjelder lønn og avansement. 

Samfunnet trenger kvinnelige ledere, fordi makt skal være likt fordelt mellom kjønnene. I dag er den ikke det, derfor trenger kvinner å bli ledere. Mange rekrutteringstiltak har blitt satt i gang fra ulikt hold, men de er verdiløse hvis ikke kvinner selv satser på å bli ledere. Kvinner må skyve mer av hjemmearbeidet på mannen, og ikke ubevisst begynne med deltidsarbeid. Tenk langsiktig. Vis talentet ditt på jobb. Tenk på din fremtidige lederstilling i dag!

(Deler av kronikken har tidligere stått på trykk i Moss avis.)