Historisk arkiv

Fornying i høygir

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Jeg vil arbeide for løsninger som jeg vet næringslivet er opptatt av, blant annet bredt bredbånd, tilgang til offentlige data og fortsatt satsing på Altinn, skriver fornyings- og kirkeminister Rigmor Aasrud i denne replikken i Computerworld.

Replikk av fornyings- og kirkeminister Rigmor Aasrud i Computerworld 6. november 2009.

Computerworld hevder i en lederartikkel 30. oktober at Fornyingsdepartementet er ”utvannet” og at det vil hindre fornyingsarbeidet.

Det er riktig at FAD har fått nye oppgaver, men galt at vi er utvannet. Sammen med nye oppgaver har vi også fått mer ressurser, både administrative og politiske. Dette vil i flere sammenhenger gi oss økt styrke og innflytelse, ikke mindre.

Fornyingsarbeidet vil fortsatt ha meget høy prioritet ikke minst innenfor IT. Erfaring fra bransjen og fire år som statssekretær i Helsedepartementet, har lært meg at IKT er en av de aller viktigste verktøyene både for en effektiv offentlig sektor og for et konkurransedyktig næringsliv i Norge. Begge deler vil stå sentralt i arbeidet framover.

IKT er antakelig den viktigste enkeltfaktoren som kan fornye offentlig sektor framover. Arbeidet blant annet med en ny frikortløsning og eResept har vist hva bruk av IT kan frigjøre av ressurser og at det kan gjøre hverdagen enklere for folk. Gjennom ansvaret for NAV denne høsten har jeg også sett hvilke problemer utdaterte IT-systemer kan skape.

Den rødgrønne regjeringen har all grunn til å være stolt av IKT-politikken under Grande Røys sin ledelse. Vi har blant annet fått en stortingsmelding om IKT, Altinn 2 er underveis, Difi er etablert, arbeidet med eID er i et meget godt spor og mange gode sektorløsninger er under utvikling.

Jeg vil bygge videre på dette arbeidet. Men vi må ha kommet enda lenger om fire år. Jeg vil arbeide for løsninger som jeg vet næringslivet er opptatt av, blant annet bredt bredbånd, tilgang til offentlige data og fortsatt satsing på Altinn.

Vi har en god offentlig sektor i Norge. En tredel av arbeidskraften brukes der, og det er et viktig politisk valg at vi ønsker et offentlig ansvar for blant annet helse og utdanning. Ressursbruken er høyere i Norge enn i de fleste land på disse områdene. Internasjonale sammenlikninger tyder på at tjenestene er gode, men også at vi burde ha enda høyere kvalitet på utdanningen og helsetjenestene når vi ser på hvor mye penger vi bruker. Vi kan være stolte av det som er gjort gjennom mange år, men vi blir aldri helt fornøyd, og jeg skal være like utålmodig som lederskribenten i Computerworld.