Historisk arkiv

Fullt trykk på personvern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

En rekke tiltak viser at retten til privatliv og beskyttelse av personopplysninger står høyt på denne regjeringens agenda, skriver statssekretær Wenche Lyngholm i Dagsavisen 10. juli 2009.

Venstreleder Lars Sponheim og nestleder Trine Skei Grande hevder i Dagsavisen 8. juli at den sittende regjering ikke bare er handlingslammet når det gjelder personvern, den bryr seg rett og slett ikke om det. Men en rekke tiltak viser at retten til privatliv og beskyttelse av personopplysninger står høyt på denne regjeringens agenda.

Eksempelvis kan nevnes at regjeringen nå har hatt en grundig gjenomgang av personopplysningsloven, dette for å få et tidsmessig og oppdatert regelverk. Et forslag til endringer er nå ute på høring.
I 2007 nedsatte regjeringen, etter forslag fra Venstre, Personvernkommisjonen. Kommisjonens arbeid resulterte i en meget god utredning, som er på høring fram til slutten av august. Det er allerede satt i verk flere tiltak for å følge opp utredningen.

Når det gjelder EUs datalagringsdirektiv, foretar regjeringen grundige vurderinger av landets folkerettslige forpliktelser, samt konsekvenser av en eventuell implementering. Spørsmålet om implementering av datalagringsdirektivet, er så viktig og prinsipielt at innføring ikke kan skje før alle sider er utredet.

Viktige samfunnsmessige hensyn gjør det i visse tilfeller nødvendig med innskrenkninger i borgerens personvern. Personvernhensyn vil kunne bli satt til side på bakgrunn av eksempelvis hensynet til rikets sikkerhet. Dette burde Venstre kjenne godt til. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum fikk som kjent i sin tid vedtatt romavlyttingsregler som går så langt at de trolig er i strid med Grunnloven. Nå har dagens justisminister tatt tak i dette og instruert Politiets Sikkerhetstjeneste om umiddelbart å avstå fra slike metoder uten at noe kriminelt har skjedd.

Personvernspørsmål er forbundet med vanskelige avveininger. Regjeringen er opptatt av at det ikke skal gjøres større unntak fra personvernet enn hva som er strengt nødvendig. Derfor har regjeringen også utarbeidet en veileder i vurdering av personvernkonsekvenser som skal hjelpe beslutningstakere i å veie personvernkonsekvenser mot andre konsekvenser av aktuelle tiltak.