Historisk arkiv

Hilsen ved vigsling av ny biskop i Stavanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Fornyings- og kirkeminister Rigmor Aasruds hilsen ved vigslingen av Erling Pettersen til ny biskop i Stavanger søndag 8. november 2009.

Med forbehold om endringer under framføring.

 
Deres Majestet, fylkesordfører, ordfører, biskoper – kjære biskop Erling Pettersen!

Når en politiker overtar et nytt ansvarsområde, er det mange ting å sette seg inn i.
I kirka pågår det et omfattende reformarbeid og ett av de orda som var nye for meg, og som jeg har merka går igjen, er ordet ”stedegen”.

Jeg forstår at det betyr å uttrykke seg på en måte som er lett å kjenne igjen lokalt.
Og er det noe som er viktig, må det være at folka som taler på kirka sine vegne, uttrykker seg sånn at folk forstår hva de mener og hva de vil. Ikke minst er det viktig at en biskop kan finne måter å være biskop på som folk lokalt kjenner seg igjen i.

Her i Stavanger er det to ting som en østlending ser helt klart:
Det sterke engasjementet for misjon og kultur.

Du har utdanninga di fra Misjonshøgskolen her i byen og har vært misjonær i Brasil. Det engasjementet – den kjærligheten kan jeg kanskje si? – som får et menneske til å åpne seg og reise ut i verden og leve i og lytte til kulturer som er helt fremmede for en sjøl, for å kunne forkynne troen på Jesus, det engasjementet viser ditt liv at du har. Jeg er sikker på at folket i dette bispedømmet vil kjenne seg att i dette engasjementet.

Dette har du ikke bare vist som misjonær, men også i ditt eget land, gjennom arbeidet for trosopplæringa i kirka. Mer trenger jeg vel ikke si om viljen og evnen til å sette engasjementet for tro og misjon ut i livet.

Så var det kulturen:
Stavanger har vært europeisk kulturhovedstad i 2008 og har hatt et stort og omfattende kulturutviklingsprogram, som er blitt lagt merke til.
Da du var direktør i Kirkerådet, la du mye arbeid i at kirka skulle få en egen kulturmelding. ”Kunsten å være kirke”, heter den. Du er opptatt av at kunsten er viktig for kirka, den inspirerer til lokale uttrykk. Men kunsten er åpen for mer enn det lokale; den kjenner ikke landegrenser. Alle de over 20 kirkene som de siste åra er bygd her i Stavanger bispedømme, bærer preg av stor vekt på å bruke kunst for å uttrykke kirka sitt budskap. Dette engasjement deler du i fullt monn. Det er bra for deg som biskop i dette bispedømmet. Men det er like bra for bispedømmet å få en biskop som ser hvor viktig kulturen er i kirka og stimulerer til samvirke mellom kirke og kultur.

De seinere åra har biskopene fått et tydeligere ansvar som arbeidsgivere og ledere av prestetjenesten. Fra åra som sokneprest på Nordstrand har du erfaringer som vil være nyttige når du nå skal lede prestetjenesten her i Stavanger bispedømme. I dette bispedømmet er det sterkt og uttalt engasjement for kirkas budskap. Da er det viktig at biskopen forstår prestenes hverdag og vil være en god arbeidsgiver.

Til slutt vil jeg takke for den vakre gudstjenesten vi har vært med på. Takk til alle som deltok, fra kirkeverter til preses.  Sjøl kommer jeg fra Gran på Hadeland og veit mye om hvor viktig gamle, vakre steinkirker er for folks tilhørighet. Stavanger domkirke har også vært i bruk i nesten 900 år, og er forma over lang tid. Dere har en sjelden og vakker katedral i dette bispedømmet – byens hjerte vet jeg at noen kaller den.
Dere som har forberedt denne dagen, har gitt oss alle mulighet til å være med i gleda og alvoret som skal følge deg biskop Erling i di gjerning som biskop. Jeg ønsker for deg at du blir en god og stedegen biskop!