Sterk offentlig styring!
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 22.06.2009
Vi har ikke råd til at ressursene brukes feil og at vi bruker penger på ting som ikke virker slik vi ønsker, skriver statssekretær Wenche Lyngholm i denne kommentaren i Moss avis.
Vi har ikke råd til at ressursene brukes feil og at vi bruker penger på ting som ikke virker slik vi ønsker, skriver statssekretær Wenche Lyngholm i denne kommentaren i Moss avis 22. juni 2009.
Den rød-grønne regjeringa ønsker en sterk offentlig sektor som skal fornyes og forbedres på egne premisser til beste for demokratiet og fellesskapet. Høyresida, og særlig det ledende høyrepartiet, vil gjerne legge flest mulig oppgaver ut i markedet, og vil for øvrig at det som er igjen i offentlig sektor skal styres mest mulig etter markedsprinsipper.
De seineste åra har riktignok en del oppgaver blitt lagt ut i markedet, slik som for eksempel telekommunikasjon. Det er kanskje ingen krise for verken demokratiet eller fellesskapet at folk nå kan kjøpe mobiltelefoner og abonnementer fra ulike leverandører. Svært få vil ønske seg tilbake til Det Norske Telegrafvesen. Det er viktig med et sterkt og slagkraftig Telenor som kan utvikle norske kompetanse-, innovasjon- og teknologimiljøer, men vi skal beholde statlig eierskap. Statlig styring av markedet skjer også ved at vi har effektive reguleringer som ivaretar forbrukernes interesser.
Finanskrisa minner oss om at markedet trenger offentlig styring. Det er ikke slik som høyresida hevder at summen av at alles egeninteresser får utfolde seg egentlig er til det beste for samfunnet. Sentrale styrings- og fellesskapsoppgaver må løses innafor det offentlige demokratiske systemet. I tillegg til reine myndighetsoppgaver, der staten pålegger plikter og gir rettigheter, må også grunnleggende velferds- og utdanningstjenester være offentlige. Vi skal sikre likeverdige tilbud til alle uavhengig av privatøkonomi. Her er Soria Moria erklæringen klar.
Vi har heldigvis en stor og sterk offentlig sektor i Norge. Vi har over mange år utviklet en nordisk modell med universelle velferdstjenester, mange fellesskapsløsninger og trygghet for alle. Denne modellen har tidligere vært kritisert av økonomer som har ment den er dyr og lite effektivt. Nå er det tvert i mot mange som ser at det er mulig å kombinere både økonomisk vekst og kollektive løsninger. Samtidig er det avgjørende at vi stadig fornyer og forbedrer offentlig sektor, søker ny kunnskap, finner nye løsninger, og utvikler ansattes kompetanse og arbeidsmiljø. Nylig la regjeringa ved Fornyings- og administrasjonsdepartementet fram en stortingsmelding om statsforvaltninga, St. meld. nr 19 (2008-2009) Ei forvaltning for demokrati og fellesskap. Den viser at vi tar offentlig sektor på alvor og gir en klar retning for hvordan statsforvaltningen skal utvikle seg. I motsetning til såkalt New Public Management, der markedet er forbilde, framhever vi offentlig sektors grunnverdier og særtrekk.
Det viktigste er at forvaltningen er politisk og demokratisk styrt. Det betyr selvsagt at forvaltningen er lojal mot beslutninger fra storting og regjering, men det betyr også at forvaltningen har et selvstendig ansvar for at innbyggerne og brukerne sikres medvirkning og deltakelse i utforming av offentlige tjenester. Forvaltninga skal også sikre medbestemmelse og medvirkning fra ansatte, men selvsagt innenfor rammen av det politiske demokratiet. Meldinga følger opp de beste tradisjonene i norsk arbeidsliv, og understreker betydningen av ansattes ressurser, kreativitet og kunnskap i utviklingen av offentlig sektor.
Forvatningen har også et selvstendig ansvar for at saker er godt utredet og at beslutninger basert på forsvarlig kunnskap. Ulike virkemidler må vurderes for å nå de politiske målene. Dette er en del av effektivitetskravet. Vi har ikke råd til at ressursene brukes feil og at vi bruker penger på ting som ikke virker slik vi ønsker.
Forvaltningen har makt, og skal bruke denne i tråd med rettsstatens krav til rettssikkerhet for innbyggerne. Forvaltningen er bundet av lov, vedtak skal ha riktig innhold og være fattet på riktig måte. Meldingen sier at forvaltningen har et særskilt ansvar for dem som ikke like enkelt kan fremme interessene sine. I motsetning til høyresida ser vi ingen motsetning mellom ansattes og innbyggernes interesser. En sterk offentlig sektor som yter gode tjenester til innbyggerne, krever gode arbeidsplasser, et godt arbeidsmiljø og stolthet over at vi gjør en god jobb. Slik skaper vi mer fellesskap og det skal vi fortsette med.