Historisk arkiv

Forsøk med redusert arbeidstid for seniorer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Regjeringen vil igangsette forsøk med redusert arbeidstid for seniorer i 2007-2008. Det er avsatt 20 millioner kroner til dette formålet i 2007.

Regjeringen vil igangsette forsøk med redusert arbeidstid for seniorer i 2007-2008. Det er avsatt 20 millioner kroner til dette formålet i 2007. 
Se side 10-11 og 26-27 i St.prp nr. 1 (2006-2007) for Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Fornyings- og administrasjonsdepartementet har startet planleggingen av forsøket. Det er etablert en arbeidsgruppe med representanter fra hovedsammenslutningene og staten som drøfter alle sider ved forsøket, og som også vil drøfte analyser av andre tema som tidsklemme, sykefravær, turnus etc.

Deltakerne i arbeidsgruppen er: Tone Sønsterud (LO Stat), Jimmy Bjerkansmo (YS Stat), Per Engebretsen, (Unio), Per Egeness (Akademikerne), Jon Blaalid (FAD), Grete A. Jarnæs (FAD).

Arbeidsgruppen har følgende mandat:

Arbeidstid 2009 - Mandat for arbeidsgruppe med partene

”Regjeringen har i budsjettet foreslått å bevilge 20 mill kr i 2007 til forsøk med redusert arbeidstid for seniorer. Hensikten med forsøket er å undersøke om redusert arbeidstid innebærer at ansatte utsetter pensjoneringstidspunktet.

Forsøket skal foregå i en eller flere statsetater, og skal utformes i nært samarbeid med hovedsammenslutningene. I tillegg til forsøket skal det utføres analyser for å undersøke hvordan redusert arbeidstid påvirker temaer under overskriften ”6-timersdag/arbeidstidsordninger”, f eks tidsklemme, sykefravær, turnusarbeid etc.

For å sikre god dialog mellom partene ved forsøk i prosjekt ”Arbeidstid 2009” etableres en arbeidsgruppe med deltakelse fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet og hovedsammenslutningene i staten.

Arbeidsgruppen skal følge forsøket fra planlegging, iverksetting og gjennom hele forsøksperioden. Arbeidsgruppen skal blant annet gjennomgå

  • hvilke virksomheter forsøket skal gjennomføres i,
  • hvilke stillinger det skal omfatte,
  • type arbeidstidsreduksjon, 
  • praktiske spørsmål av arbeidsrettslig art,
  • evalueringsmetode etc.

Videre skal arbeidsgruppen vurdere hva som kan være aktuelle analyseprosjekter og gi innspill til hvordan disse bør gjennomføres.

I tillegg til arbeidsgruppen legges det opp til at politisk ledelse i departementet og lederne i hovedsammenslutningene møtes ved behov.”