Historisk arkiv

Avtale mellom NATO og Ukraina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(25.10.05) Statssekretær Espen Barth Eide deltok på det uformelle forsvarsministermøtet i Litauen, mandag 24. oktober. En intensjonsavtale med Ukraina om støtte til utdanning av sivilt ansatte i det ukrainske forsvarsdepartementet ble underskrevet av 15 NATO medlemsland, deriblant Norge. .

Avtale mellom NATO og Ukraina

(25.10.05) Statssekretær Espen Barth Eide deltok på det uformelle forsvarsministermøtet i Litauen, mandag 24. oktober. En intensjonsavtale med Ukraina om støtte til utdanning av sivilt ansatte i det ukrainske forsvarsdepartementet ble underskrevet av 15 NATO medlemsland, deriblant Norge.

-Intensjonsavtalen representerer et viktig bidrag til den videre demokratiseringsprosessen i Ukraina i forlengelse av ”oransjerevolusjonen” i fjor høst, sier statssekretær Eide.

Under møtet i Litauen diskuterte deltakerne videreføring av dialogen som ble innledet mellom NATO og Ukraina i april i år. Hensikten med avtalen er å øke den sivile kontrollen med ukrainske sikkerhetsinstitusjoner. På norsk initiativ er det også åpnet for deltakelse fra de vesteuropeiske partnerlandene i dette arbeidet.

Eide understreket på møtet at Norge ønsker å styrke sitt samarbeid med Ukraina, både bilateralt og via NATO. Han understreket at en sterkere norsk innsats overfor Ukraina også vil kunne gis i en nordisk/baltisk ramme. Sammen med de andre baltiske land har Litauen påtatt seg en nøkkelrolle i arbeidet for å bistå reformene i Ukraina.

-Dette viser hvordan NATOs nye medlemsland nå bruker alliansen som et middel til å trekke sine østlige naboer inn i et tettere euroatlantisk fellesskap, basert på de erfaringer de selv har gjort i sin egen omstillingsprosess, sier statssekretær Eide i en kommentar .

I sitt innlegg på forsvarsministermøtet understreket statssekretæren den nye regjeringens målsetting om å videreføre arbeidet med omstillingen av NATO, og at man ønsket å bidra til å styrke alliansen som et vitalt forum for transatlantisk dialog.