Historisk arkiv

Den nye regjeringens sikkerhets- og utenrikspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Den nye regjeringens sikkerhets- og utenrikspolitikk

Innlegg fra forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, Nordisk Råd, Island, 26. oktober, 2005.

President

Som ny norsk forsvarsminister vil jeg benytte anledningen til å redegjøre kort for den nye regjeringens syn på noen sentrale utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål.

Hovedlinjene i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikkpolitikk vil ligge fast.

Regjeringen vil arbeide for en FN-ledet verdensorden på grunnlag av folkeretten.

Regjeringen vil styrke den militære deltakelsen i FNs fredsbevarende operasjoner, med særlig vekt på Afrika. Norge vil gå i tett dialog med FN for å finne relevante områder for norske styrkebidrag. Vi vil arbeide for et nordisk samarbeid om felles deltakelse i FN-ledede operasjoner. Også andre tiltak for å styrke FN bør vurderes i samarbeid med de nordiske land.

Regjeringen vil stå for et aktivt internasjonalt engasjement på en rekke områder. Medlemskap i NATO og samarbeidet med EU gjennom EØS-avtalen vil fremdeles være bærebjelkene i vår utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Regjeringen vil arbeide aktivt for å skape en bedre og tryggere verden. Vi vil være en tydelig fredsnasjon.

Nye sikkerhetspolitiske utfordringer skal møtes med nye virkemidler.

Transformasjonsarbeidet i NATO har vaar fulle stotte. Regjeringen vil bruke NATO til å videreutvikle det transatlantiske partnerskapet.

Vi vil ikke viderefore oppdraget for norske stabs- og opplæringsoffiserer i Irak, men fortsette våre bidrag til stabilisering av situasjonen i Irak med andre tiltak.

Vi vil styrke deltakelsen i NATOs pågående operasjon i Afghanistan ISAF.

Norsk deltakelse i Operation Enduring Freedom vil ikke bli fornyet etter at spesialstyrkenes oppdrag er avsluttet.

Nordområdene vil være regjeringens viktigste strategiske satsningsområde i årene som kommer. Regjeringen vil styrke arbeidet for å sikre bærekraftig forvaltning av de rike fiske- og energiressursene, bl.a. gjennom forsterket tilstedeværelse og beredskap i nord. Nordområdepolitikken skal ivareta miljø-, bosetting og næringsutvikling. Vi vil videreutvikle samarbeidet med Russland og våre andre partnere i nord.

Regjeringen vil ha et moderne forsvar, tilpasset nye sikkerhetsutfordringer.

Nye og mer sammensatte trusler øker behovet for et fleksibelt forsvar som kan håndtere et bredt spekter av ulike oppgaver. Beredskap langs kysten skal prioriteres høyere enn i dag, og forsvarets rolle i forhold til miljøovervåking og maritimt redningsarbeid styrkes. Forsvaret skal i større grad enn i dag innrettes mot å håndheve suverenitet og sikre stabilitet i våre havområder særlig i nord.

Europeisk sikkerhet er viktig for norsk sikkerhet. Regjeringen ønsker å videreføre norsk deltakelse i den nordiske EU-stridsgruppen. Disse stridsgruppene vil styrke EUs evne til krisehåndtering, og styrkene er etterspurt av FN.

Avslutningsvis vil jeg si at den nye regjeringen setter det nordiske samarbeidet hoyt. Vi gleder oss til å overta formannskapet i det Nordiske Ministerrådet ved årsskiftet og personlig gleder jeg meg spesielt til å overta formannskapet i det nordiske forsvarspolitiske samarbeidet.