Historisk arkiv

Norge overtar ledelsen av det nordiske forsvarssamarbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen deltok i går på sitt første nordiske forsvarsministermøte i Helsingfors. Sentrale punkter i nordisk forsvarssamarbeid ble drøftet.

Norge overtar ledelsen av det nordiske forsvarssamarbeidet

(17.11.05) Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen deltok i går på sitt første nordiske forsvarsministermøte i Helsingfors. På møtet ble det drøftet en rekke sentrale punkter knyttet til det nordiske forsvarssamarbeidet.

Ett viktig punkt som ble drøftet var en effektivisering og ytterligere forsterkning av det nordiske samarbeidet. Videre ble det drøftet et nærmere nordisk samarbeid om FN operasjoner. På slutten av møtet overlot den finske forsvarsministeren Seppo Kääriäinen formannsvervet i det nordiske samarbeidet til den norske forsvarsministeren. Statsråd Strøm-Erichsen takket forsvarsminister Kääriäinen for det gode arbeidet som er blitt gjort under det finske formannskapet. Hun la til arbeidet med å videreutvikle det nordiske samarbeidet vil være en norsk prioritet.

  • Mitt første møte med mine nordiske kolleger var både hyggelig og konstruktivt. Jeg er spesielt glad for å registrere at det er et felles ønske om ytterligere å fokusere på FN-ledede operasjoner, sa forsvarsministeren etter møtet.

Statsråd Strøm-Erichsen uttrykte også at hun ville legge vekt på å styrke nordisk koordinering når det gjelder FN-policy, FN engasjement og støtte til FN og henviste til statssekretærens besøk i FN-hovedkvarteret denne uken.. Statssekretær Espen Barth Eide har denne uken besøkt FN hovedkvarteret, både for å signalisere regjeringens vilje til økt FN engasjement og for å diskutere hvordan Norge best mulig kan etterkomme FNs behov.