Historisk arkiv

Status Rygge flystasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvaret har en tid samarbeidet med Rygge Sivile Lufthavn AS (RSL AS), som ønsker å etablere en sivil lufthavn på Rygge. Forsvarsdepartementet er positiv til å få til en løsning. Avklaring forventes tidlig i 2006.

Status Rygge flystasjon

(22.12.05) Forsvaret har en tid samarbeidet med Rygge Sivile Lufthavn AS (RSL AS), som ønsker å etablere en sivil lufthavn på Rygge. Forsvarsdepartementet er positiv til å få til en løsning, og dette arbeides det med å få til. En avklaring forventes tidlig i 2006.

En avtale om sivil luftfart på Rygge krever omfattende utredninger, og Forsvarsdepartementet er i denne prosessen avhengig av innspill fra andre involverte.

Forsvarsdepartementet har i dag, 22. desember, mottatt generalinspektøren for Luftforsvarets anbefalte og kvalitetssikrede forslag til en samarbeidsavtale mellom Forsvaret og RSL AS. En avtale var planlagt ferdigstilt innen utgangen av 2005. På grunn av at kvalitetssikringen av avtalen ble forsinket kan en samarbeidsavtale derfor ikke signeres før nyttår.

6. oktober d.å. mottok Forsvarsdepartementet utkast til avtaleverk for gjennomgang. Dette var ikke kvalitetssikret.

Avtaleverket består av en overordnet samarbeidsavtale, en investeringsavtale, en festeavtale og en prosjektavtale. I tillegg vil partene fremforhandle en underordnet driftsavtale. Arbeidet med driftsavtalen avventes av partene til samarbeidsavtalen er signert. Generalinspektøren for Luftforsvaret stipulerer at driftsavtalen kan ferdigstilles innen sommeren 2006.

Fordi en etablering av sivil lufthavn har innvirkning for mange departementers ansvarsområde har det vært nødvendig å gjennomføre en interdepartemental høringsrunde. Basert på denne høringsrunden og Forsvarsdepartementets egen saksbehandling, sendte Forsvarsdepartementet brev til Forsvarsstaben og Forsvarsbygg 24. november 2005, hvor det ble bedt om at visse forhold i avtaleverket ble avklart og presisert nærmere, samt at generalinspektøren for Luftforsvarets egen kvalitetssikring ved hjelp av Regjeringsadvokaten ble sluttført.

Som et resultat av dette har generalinspektøren for Luftforsvaret og Forsvarsbygg sammen med Regjeringsadvokaten gjennomgått samarbeidsavtalen, noe som har resultert i endringer i den opprinnelige strukturen i samarbeidsavtalen og gjort den langt mer ryddig, presis og strukturert. Imidlertid arbeider fremdeles generalinspektøren for Luftforsvaret og Forsvarsbygg sammen med Regjeringsadvokaten med å kvalitetssikre investeringsavtalen, festeavtalen og prosjektavtalen. Dette arbeidet forventes sluttført i januar. En gjennomarbeidet avtale, uten mangler og uklarheter, vil på sikt også være det beste både for avtalepartene og publikum.

Det er nødvendig at samarbeidsavtalen - og på sikt det øvrige avtaleverket - ivaretar bestemmelser og føringer i konsesjonen til å anlegge, drive og inneha sivil lufthavn ved navn Moss lufthavn, Rygge, som generalinspektøren for Luftforsvaret fikk i kongelig resolusjon av 19. november 2004 i medhold av lov om luftfart av 11. juni 1993, nr. 101, § 7-5.

Avtaleverket skal ivareta Luftforsvarets styringsmessige ansvar for den daglige driften av lufthavnen innenfor rammen av de til enhver tid gjeldende konsesjonsvilkår. RSL AS skal videre, i henhold til konsesjonsbetingelsene, dekke alle direkte og indirekte kostnader som Forsvaret påføres som følge av planlegging/prosjektering, etablering, drift og vedlikehold av den sivile lufthavnen.

Forsvarsdepartementet har hatt og vil fortsatt ha sterkt fokus på å kunne gjennomføre en forsvarlig og rask beslutningsprosess etter at vi i dag har fått generalinspektøren for Luftforsvarets anbefalte forslag til samarbeidsavtale, slik at Forsvarsdepartementet så snart som mulig på nyåret skal kunne godkjenne en samarbeidsavtale.