Historisk arkiv

- En veldig lærerik og nyttig reise

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Sentralt under forsvarsministerens tre dager lange besøk på Balkan var å få innblikk i forsvarsreformene i Serbia og Bosnia og styrke de bilaterale forholdene.

- En veldig lærerik og nyttig reise

Under sitt tre dager lange besøk på Balkan møtte forsvarsministeren både politiske og militære ledere for Serbia og Bosnia. Sentralt var å få innblikk i forsvarsreformene til de to land, samt styrke de bilaterale forholdene mellom Serbia, Bosnia og Norge. Viktig var også å møte ledere for det internasjonale samfunn for å få en oversikt over situasjonen på Balkan. Forsvarsministeren besøkte Beograd, Kosovo, Sarajevo og Mostar på sin rundreise.

- Dette har vært en veldig lærerik og nyttig reise, for å bli oppdatert på den politiske situasjonen på Balkan, og å få møte de sentrale ledere for både det internasjonale samfunn, Serbia og Bosnia. Begge land gjennomfører omfattende forsvarsreformer, og det er viktig at vi kan støtte dem i dette arbeidet, sa statsråd Strøm-Erichsen etter rundreisen.

Serbia

Serbia er nøkkelen til stabilitet på Balkan, og forsvarsministeren startet sitt besøk i Beograd, og med inspeksjon av æresvakten på Batajnica flyplass. Vert for besøket i Serbia var den serbiske forsvarsminister, Zoran Stankovic.

Inspeksjon i Serbia
Forsvarsministrene Strøm-Erichsen og Stankovic inspiserer æresvakten ved ankomst til Serbia

Norge gir omfattende støtte til utarbeidelse av en langtidsplan for det serbiske forsvaret. Dette var et av de sentrale punktene forsvarsministerens samtaler med forsvarsminister Stankovic og forsvarssjef generalmajor Ponos.

Statsråd Strøm-Erichsen inviterte Serbia til å stille med en offiser på masterstudiet ved Forsvarets stabsskole fra sommeren 2007.

- Jeg tror dette er en utmerket måte å støtte det serbiske forsvaret, samtidig som vi selv kan få offiserer til våre skoler med andre erfaringer enn vi selv har, sa generalmajor Robert Mood, generalinspektør i Hæren, som ledsaget forsvarsministeren under rundreisen.

Samarbeide i internasjonale operasjoner var også et viktig punkt under diskusjonene.

- Serbia er meget langt fremme når det gjelder militærmedisin, og vi ser gjerne serbiske leger sammen med oss i internasjonale operasjoner i Afghanistan og eventuelt etter hvert i Sudan, sa forsvarsminister Strøm-Erichsen.

Sykehus i Serbia
Statsråd Strøm-Erichsen sammen med sjefen for ”Military Medical Academy”, oberst Rajko Hrvacevic

Forsvarsministeren besøkte også president Boris Tadic og visestatsminister Ivana Dulic Markovic under sitt ett døgns besøk til Beograd. Serbias euroatlantiske integrasjon og veien mot NATO- og EU medlemskap var de sentrale samtalepunktene. Samtidig takket begge Norge for støtten med gjennomføringen av forsvarsreformen i landet.

Kosovo

Forsvarsministeren fikk under sitt besøk i Kosovo hilst på den franske nestkommanderende for Kosovo Force, generalmajor Philippe Sommaire.

- Vi har et forholdsvis lite militært bidrag i KFOR. Men jeg fikk klare forsikringer om at det vi bidrar med er meget høyt verdsatt. Det viser at det ikke alltid er antallet soldater på bakken som teller, sa forsvarsministeren.

I Kosovo besøkte forsvarsministeren også statsminister Agim Ceku, samt lederen for FNs misjon i Kosovo (UNMIK) Steven Schook. Begge takket også for den omfattende norske støtten til Kosovo. Kosovos fremtidige status ble diskutert begge steder.

Forsvarsministeren og generalmajor Mood
Statsråd Strøm-Erichsen og generalmajor Mood på toppen av Kosovo Polje-monumentet

Bosnia

Under besøket til Bosnia møtte forsvarsministeren både sin kollega Nikola Radovanovic og utenriksminister Mladen Ivanic. Begge fremførte at landets klare målsetting var å bli medlemmer i både NATO og EU, og at de hadde forventinger om et snarlig medlemskap i Partnerskap for Fred.

I Sarajevo møtte forsvarsministeren også FNs høye representant, og lederne for EUFOR og NATO i Bosnia.

På vei hjem ble det også tid for et besøk til byen Mostar, hvor de to dominerende etniske gruppene i Bosnia – bosniakkene og kroatene – lever i samme by, men delt av elven Neretva.

- I Mostar kan man se utfordringene med å knytte sammen Bosnias ulike etniske grupperinger veldig konkret og direkte. Når man er her kan man lett forstå de utfordringer Bosnias ledere og det internasjonale samfunnet har her på Balkan, sa forsvarsminister Strøm-Erichsen.

- Det er godt å se at denne flotte broen som binder byen sammen, men som ble ødelagt under krigen i 1993, er bygd opp igjen. Den blir på sitt vis et monument på at utviklingen på Balkan går i rett retning, avslutter statsråden.

Broen i Mostar
Statsråd Strøm-Erichsen og politisk rådgiver Mathisen foran broen i Mostar