Historisk arkiv

- Godt samarbeid med Sverige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Kjøp av jagerfly var et av temaene da forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tok i mot sin svenske kollega, Mikael Odenberg onsdag.

- Godt samarbeid med Sverige

(26.10.06) Kjøp av jagerfly var et av temaene da forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tok i mot sin svenske kollega, Mikael Odenberg onsdag. Men nabolandene har også et tett samarbeid på bakken, blant annet om en eventuell styrke til Darfur i Sudan.

- Vi har en fin dialog, og et godt nordisk samarbeid. I dag har vi blant annet blitt enige om at vi skal fortsette å planlegge et samarbeid om styrken vi eventuelt skal sende til Darfur, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Felles utfordringer
For selv om Sverige ikke er med i Nato, har de store styrker i internasjonale operasjoner. Både Sverige og Norge planlegger å stille styrker til en nordisk battle group, som skal være operativ i 2008.

- Vi har mange felles oppgaver å diskutere, blant annet operasjonen i Afghanistan. Der har jeg også fått en oppdatering fra besøket som den norske statsråden gjennomførte nylig, sier den svenske forsvarsministeren, Mikael Odenberg.

Han har bare vært noen uker i jobben, men begge statsrådene forsikret om at det tette samarbeidet mellom landene skal fortsette, selv om det har vært regjeringsskifte i Sverige.

Ett av tre alternativer
Materiellsamarbeid sto også på dagsordenen for samtalene. Norge skal i løpet av de nærmeste årene bestemme seg for om de skal kjøpe nye jagerfly. Svenske JAS Gripen er ett av tre aktuelle alternativer, sammen med amerikanske Joint Strike Fighter og europeiske Eurofighter.
- Alle tre er svært interessante, på ulik måte. Vi skal ha et godt operativt fly, samtidig som andre faktorer, som industripakker er svært viktig for oss, sier Strøm-Erichsen.

Den svenske forsvarsministeren fikk altså ingen lovnader, bortsett fra at de fortsatt er med i konkurransen.
- Vi håper at Norge synes det er i deres interesse å velge det svenske flyet, sier Mikael Odenberg.