Historisk arkiv

Afghanistan, kampfly og MFO på dagsorden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide hadde møter i Roma i italienske UD og FD og møtte den italienske forsvarssjefen og direktøren for MFO.

Afghanistan, kampfly og MFO på dagsorden

(18.12.06) Statssekretær Espen Barth Eide besøkte Roma 13.-15. desember. I tillegg til møter i italienske UD og FD møtte Barth Eide også den italienske forsvarssjefen, admiral Di Paola og direktøren for Multinational Force and Observers (MFO), James A. Larocco. MFO ledes fra Roma og Norge er neste år er tilbudt stillingen som Force Commander for den fredsbevarende styrken i Sinai.

Statssekretær Espen Barth Eide
I Roma møtte statssekretæren den amerikanske diplomaten James A. Larocco, som har ledet Multinational Force and Observers (MFO) siden juli 2004.

I italiensk UD møtte Barth Eide statssekretær Famiano Crucianelli som har ansvaret for Europa-spørsmål. Crucianelli understreket at Afghanistan er høyt prioritert, og at Italia har foreslått en internasjonal konferanse for å fokusere på en ny tilnærming. Han viste til den uheldige utviklingen i retning av mindre militær kontroll til tross for stadig større antall styrker. Crucianelli pekte på sammenhengen mellom situasjonen i Midt-Østen og Afghanistan, og beskrev Pakistans rolle som viktig i prosessen fremover. Barth Eide la vekt på samordning av sivile og militære ressurser, slik det var enighet om på Riga-toppmøtet, og viste til hva man har gjort i Norge for å samordne norsk Afghanistan-politikk mellom departementene.

I møte med forsvarssjef Di Paola var fokuset operasjonene i Libanon og Afghanistan. Admiralen fortalte fra sitt besøk i UNIFIL, og beskrev de italienske troppenes forhold til libaneserne som godt. Når det gjelder Afghanistan var admiralen bekymret for den negative utviklingen og opptatt av å skape en bedre forståelse for hva operasjonene i Afghanistan egentlig krever og innebærer. Han beskrev NATOs engasjement i Afghanistan som et meget langsiktig prosjekt.

Statssekretær Giovanni Forcieri i det italienske forsvarsdepartementet har blant annet ansvaret for forholdet til USA, og nye kampfly ble derfor et viktig tema. Forcieri sa at Italia planlegger å underskrive produksjonsavtalen for JSF-programmet innen kort tid. Som en del av Eurofigther-konsortiet er Italia opptatt av å også arbeide videre med andre løsninger. Barth Eide viste til at Norge samme dag tok en prinsippavgjørelse på deltakelse i produksjonsfasen for JSF, men presiserte at det er fortsatt gjenstår en del avklaringer før Norge er klar til å signere en avtale. Han viste også til at dette ikke innebærer noen forpliktelse om kjøp av JSF, og at Norge går videre i prosessen med tre kandidater. Forcieri sa at Italia ønsker å etablere en nasjonal produksjonslinje for JSF i samarbeid med andre interessenter.

MFO er en fredsbevarende styrke som ble etablert i 1982 av Israel, Egypt og USA. Styrkens hovedoppgave er å kontrollere at sikkerhetsbestemmelsene i fredsavtalen fra Camp David i 1979 overholdes. Den politiske og administrative ledelsen for MFO sitter i Roma. Siden Norge i høst har tilbudt kandidater til stillingen som Force Commander (operasjonssjef ) for MFO ble det gjennomført et møte med den amerikanske direktøren, James A. Larocco. Larocco orienterte om MFO, og sa at det ble høyt verdsatt at Norge har besluttet å bidra med økonomisk støtte på $ 1,5 mill per år i tre år fremover til MFO.