Historisk arkiv

Aukrust og Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Søndag 21. mai hadde forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gleden av å åpne jubileumsuken i Alvdal.

Aukrust og Forsvaret

(22.05.06) Søndag 21. mai hadde forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gleden av å åpne jubileumsuken på Aukrustsenteret i Alvdal. Det er i år 10 år siden Aukrustsenteret ble åpnet, den gang med kong Harald til stede. Sentralt i jubileumsuken står utstillingen ”Aukrust og Forsvaret”.

Jubileumsutstillingen åpnes
Foto: Arne Flaaten: Forsvarets Forum

Livslang verneplikt
Utstillingen omfatter et utdrag av arbeider som Aukrust laget til Mannskapsavisa og Forsvarets Forum i løpet av en periode på nærmere 50 år. I utstillingen inngår blant annet vitsetegninger, tegneserier, årskavalkader og historier. Kjell Aukrust hadde et helt spesielt og livslangt forhold til Forsvaret. Han startet sin karriere som vernepliktig tegner etter krigen, og tok etter hvert mer eller mindre over humorsidene i Mannskapsavisa. Senere jobbet han også for Forsvarets Forum. Han så på Forsvaret som sin eneste faste arbeidsgiver og, i følge han selv, dimitterte han aldri.

Statsråden og Solan
Foto: Arne Flaaten / Forsvarets Forum

Viktig bidragsyter
I åpningstalen fremhevet forsvarsministeren Aukrusts viktige bidrag til humor i Forsvaret, og hans evne til å se det humoristiske i selv de alvorligste situasjoner. Hun berømmet også Aukrustsenterets evne til å ivareta, og ikke minst videreføre kunstnerens arbeider ved blant annet å sette ut i livet noen av de mange oppfinnelsene hans.

Hedret av Garden
Jubileumsåpningen ble feiret med både signaltroppen fra Garden og Solan Gundersen til stede, i tillegg til gjester fra både Forsvaret og fra lokalområdet. Aukrusts enke, Kari, og broren hans, Odd Aukrust, var naturlige hedersgjester under arrangementet. Forsvarsministeren tok selv kommandoen over signaltroppen, da jubileumsuken skulle åpnes, til stor glede for de mange fremmøtte.

Bok og vandreutstilling
Jubileumsutstillingen skal stå i Aukrustsenteret ut sesongen. Deretter vil den fungere som en vandreutstilling rundt i Forsvarets avdelinger. I tilknytning til utstillingen er det også produsert en jubileumsbok, med tilnærmet samme innhold som utstillingen. Forsvarsdepartementet og Forsvarsstaben har gått sammen om å støtte utstillingen økonomisk. Både utstillingen og boken er laget av Forsvarets Forum, som har lagt ned et betydelig arbeid i å fremskaffe både bilder, tegninger og historier fra Aukrusts tid i Forsvaret.