Historisk arkiv

CMX 06 - vellykket kriseøvelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

NATOs årlige krisehåndteringsøvelse CMX (Crisis Management Exercise) foregikk i perioden 1. – 7. mars. Forsvars-, Utenriks-, Justis- og flere andre beredskapsdepartementer og -etater deltok i øvelsen.

CMX 06 – vellykket kriseøvelse

(09.03.06) NATOs årlige krisehåndteringsøvelse CMX (Crisis Management Exercise) foregikk i perioden 1. – 7. mars. Øvelsen skal samordne beslutningsapparatet i NATOs hovedsteder knyttet til krisehåndteringsprosedyrer.

Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet, Justisdepartementet og flere andre beredskapsdepartementer og -etater deltok i øvelsen. Målet har vært å øve koordinering av det nasjonale krisehåndteringsapparat og de enkelte krisehåndteringsfunksjoner i departementene.

Øvelsesscenariet fokuserte på asymmetriske trusler om terrorhandlinger og bruk av masseødeleggelsesvåpen mot NATO og NATOs respektive medlemsland.

Organiseringen av øvelsen i Oslo og tilrettelegging for nasjonal samordning foregikk bl.a. gjennom Forsvarsdepartementet. For Forsvarsdepartementet var det et sentralt mål å øve departementets eget krisehåndteringskonsept, slik dette er etablert etter innføring av Integrert strategisk ledelse (ISL) i 2003.

Tilbakemeldingene vedrørende gjennomføringen av øvelsen fra spillerne både i Oslo og fra norsk side i NATO har vært meget positiv, sier representant fra øvingsledelsen i Forsvarsdepartementet, flaggkommandør Jo G. Gade.