Historisk arkiv

Enighet om bruk av Halkavarre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvaret og Reinbeitedistrikt 14A har inngått en historisk avtale om Forsvarets bruk av Porsangmoen og Halkavarre skyte- og øvingsfelt.

Enighet om bruk av Halkavarre

(30.11.06) Forsvaret og Reinbeitedistrikt 14A har inngått en historisk avtale om Forsvarets bruk av Porsangmoen og Halkavarre skyte- og øvingsfelt.

Halkavarre-avtale
F.v. Lars Wivesoll (Markedssjef Forsvarsbygg Utleie), Kjell Magne Eire (Formann Reinbeitedistrikt 14A), politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet Ragnhild Mathisen, Roger Jacobsen (Plasskommandant Garnisonen i Porsanger) og Per Siem (Sjef forhandlingsutvalg, Forsvarbygg)

- Avtalen legger opp til et samarbeid bygget på gjensidig respekt, informasjon og bistand, sier politisk rådgiver Ragnhild Mathisen.

Den forrige avtalen mellom Reinbeitedistrikt 14A og Forsvaret gikk ut for ti år siden, og det har vært en langvarig prosess å få en fornyet avtale på plass.

- Jeg har forstått at det til tider har vært vanskelige forhandlinger, men det er bemerkelsesverdig at det hele tiden har vært samarbeid og forståelse mellom de som gjør den daglige jobben ute i terrenget, både på militær side og blant reindriftsutøverne, sier Ragnhild Mathisen.

Nordområdene er regjeringens viktigste strategiske satsningsområde, og Forsvaret har en sentral rolle i dette.
- Det å ha gode skyte- og øvingsmuligheter handler også om tilstedeværelse. Samtidig er det viktig at Forsvarets aktivitet kan foregå i sameksistens med lokalsamfunnet, den lokale næringen og at hensynet til miljø blir tatt på alvor.

Siden avtalen utløp i 1996 har Forsvaret hvert år utbetalt en indeksregulert sum til reinbeitedistriktet. Avtalen som nå er inngått gjelder for en 20-årsperiode fra utløpet av den forrige avtalen, og har en ramme på totalt 7 millioner kroner.

- Avtalen legger opp til et samarbeid bygget på gjensidig respekt, informasjon og bistand. Jeg håper og tror at dette samarbeidet skal bli til nytte for begge parter og også for det lokalsamfunnet som aktivitetene finner sted i, uttaler Mathiesen.

Halkavarre står i en særstilling blant norske skyte- og øvingsfelt. Skytefeltet er regnet som et av Europas beste. Etter at Hjerkinn er nedlagt vil Halkavarre være ett av to skytefelt i Norge hvor det er mulig å gjennomføre jagerflybombing med skarp ammunisjon.

Det er stor interesse og etterspørsel fra norske og utenlandske avdelinger om å bruke Halkavarre, i kombinasjon med midlertidig forlegning ved Garnisonen i Porsanger. Utenlandsk militær aktivitet i området har hatt en betydelig økning de siste årene. Her kan avdelingene øve uforstyrret over store områder og under varierte klimatiske forhold.

- Det er gledelig at det i løpet av relativt kort tid i høst er oppnådd minnelige løsninger i to vanskelige saker hvor også Sametinget har engasjert seg sterkt – nemlig Mauken/Blåtind-sammenbindingen og nå Halkavarre-avtalen. Sametinget har jo også hele tiden gått sterkt i mot en ekspropriasjonsløsning og har ivret for minnelige løsninger innenfor folkerettens rammer, avslutter Mathisen.