Historisk arkiv

”FN i sentrum av vårt utenlandsengasjement”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Som første norske forsvarsminister på over ti år, besøkte Anne-Grete Strøm-Erichsen FNs hovedkvarter 8. september.

”FN i sentrum av vårt utenlandsengasjement”

(11.09.06) Som første norske forsvarsminister på over ti år, besøkte Anne-Grete Strøm-Erichsen FNs hovedkvarter 8. september. Forsvarsministeren besøkte også den norske delegasjonen til FN, Storbritannias FN-ambassadør, og fikk orienteringer av blant annet Generalmajor Per Arne Five og FNs spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen.

Forsvarsministeren i FN
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Norges ambassadør til FN, Johan L. Løvald i FNs sikkerhetsråd.

- Å besøke FNs hovedkvarter var ett av hovedformålene med USA-reisen. Som vi også har slått fast i Soria Moria-erklæringen, er denne regjeringen opptatt av at FN skal stå i sentrum av vårt internasjonale engasjement. Det var derfor både viktig og nyttig for meg å ha disse møtene. Tidspunktet er jo også veldig aktuelt, både med hensyn til den forestående operasjonen i Libanon, og en mulig operasjon i Sudan, sier Strøm-Erichsen.

Strøm-Erichsen møtte FNs assisterende generalsekretær og øverste leder for operasjoner, Jean-Marie Guèhenno i FNs hovedkvarter. I tillegg til de planlagte operasjonene i Libanon og Sudan og Norges mulige bidrag til disse, stod FNs operasjonsavdelings (DPKO) evne til å planlegge og lede dagens komplekse internasjonale operasjoner i fokus. Forsvarsministeren understreket at det er viktig for Norge at personell som blir sendt ut i FN-operasjoner har et robust mandat og engasjementsregler som gjør det mulig for dem å utføre oppdraget de er satt til.

Forsvarsministeren møtte også Generalmajor Per Arne Five, som er nestkommanderende i militæravdelingen i FNs avdeling for fredsbevarende operasjoner, DPKO. Five orienterte om hvordan DPKO fungerer, aktuelle saker og utfordringer fremover.

- Med vårt ønske om å styrke FNs rolle, er det svært gledelig å møte en nordmann som er så sentralt plassert i FN-systemet og som gjør en så viktig og god jobb for organisasjonen, sier forsvarsministeren.

Strøm-Erichsen hadde videre samtaler med Norges FN-ambassadør, Johan L. Løvald og Storbritannias ambassadør til FN, Sir Emyr Jones Parry. Forsvarsministeren fikk også en orientering av Terje Rød-Larsen, FNs spesialutsending til Midtøsten, om situasjonen i Midtøsten.