Historisk arkiv

Forsvarsministeren i Norfolk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsministeren besøkte Norfolk 6. september som første del av et tre-dagers program i USA.

Forsvarsministeren i Norfolk

(07.09.06) Forsvarsministeren besøkte Norfolk 6. september som første del av et tre-dagers program i USA. Strøm-Erichsen traff øverstkommanderende for NATOs transformasjonskommando (ACT), General Smith, og de norske offiserene ved basen. Programmet inkluderte også et besøk til USAs maritime spesialstyrker, de såkalte ”Navy Seals”, og omvisning på det amerikanske hangarskipet USS George Washington.

Forsvarsministeren i Norfolk
Foto: HQ SACT

- General Smith og jeg hadde en nyttig diskusjon om NATOs transformasjon, og jeg vil ønske hans innspill i vår egen omstillingsprosess velkommen. Ellers satte jeg spesielt stor pris på å møte alle de norske offiserene ved basen, som gjør en meget viktig jobb både for NATO og Norge, sier Strøm-Erichsen.

Allied Command Transformation (ACT) i Norfolk leder omstillingsprosessen i NATO og er NATOs amerikanske hovedkvarter. General Smith og Strøm-Erichsen diskuterte også hvordan NATO kan forbedre sin evne til å integrere sivile og militære elementer i internasjonale operasjoner. De to var enige om viktigheten av å finne mekanismer som sikrer bedre samordning.

NATOs Joint Warfare Centre ved Jåtta i Stavanger har ACT som moderkommando, og opptar nesten 10 % av ACTs samlede budsjett. Omtrent 20 norske offiserer og vervede soldater og sivilt NATO-ansatte er stasjonert ved ACT, og forsvarsministeren fikk høre hva disse arbeider med og hva som opptar dem i forsvarspolitikken hjemme. Forsvarsministeren fikk også orienteringer om et kompetansesenter for kystnære operasjoner og det multinasjonale samarbeidet for å styrke beredskapen i forbindelse med ubåtulykker.

Forsvarsministeren ble tatt med på båttur med Navy Seals ”Mark V”. Båten brukes primært for innsetting av spesialstyrker, og kan nå en fart på 45-50 knop. Strøm-Erichsen fikk også en omvisning på det amerikanske hangarskipet USS George Washington. Skipet kan ha et mannskap på opptil 6000 personell når det er fullt bemannet, er 1100 fot (ca. 333 meter) langt og kan operere 60-70 fly.

USA-besøket fortsetter i dag i Washington DC med blant annet besøk til Pentagon, Lockheed Martin og den norske ambassaden. Fredag vil forsvarsministeren ha møter i FNs hovedkvarter i New York.