Historisk arkiv

Forsvarsministeren på besøk i Porsanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte HV-distrikt 17 og Garnisonen i Porsanger (GP) 21. september.

Forsvarsministeren på besøk i Porsanger

(25.09.06) Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte HV-distrikt 17 og Garnisonen i Porsanger (GP) 21. september. Hun ble orientert om aktiviteten på garnisonen, så vel som på skytefeltet Halkavarre og Banak flystasjon.

- Nordområdene er vårt viktigste strategiske satsingsområde, og tilstedeværelse og suverenitetshevdelse er viktig for å markere våre interesser. Det vi kan ha av aktivitet i nord, skal være i nord, sa forsvarsministeren.

Plasskommandant Roger Jakobsen var vert for besøket, og gav en orientering om garnisonens historie, samt HVs omstilling og operative struktur. HV-17s stab flyttet i 2005 fra Alta til GP. Heimevernets befalsskole på GP produserer hvert år 35 utskrevne befal og 50 mannskap. Soldater fra HV 17 demonstrerte framrykning med skarpladde våpen i Halkavarre skytefelt. Skytefeltet er med sine 208 km² Norges største. Det har et avansert datasystem som gjør at soldatene får umiddelbar tilbakemelding om treffprosent.

Forsvarsministeren i Halkavarre
Forsvarsminister Strøm-Erichsen i Halkavarre skytefelt med GPs plasskommandant, oberstløytnant Roger Jakobsen.

Forsvarsministeren fikk også en orientering av Hærens styrkers aktivitet i Porsanger. En viktig del av denne aktiviteten er produksjon av såkalte MOT-lag til Afghanistan. MOT-lagene er mobile orienteringslag på seks personer, som støtter stabiliseringsstyrkene i Afghanistan. Et MOT-lag demonstrerte hvordan de arbeider og hvordan de lever når de er på oppdrag.

Porsanger, med kombinasjonen GP, Halkavarre og Banak flystasjon, har de siste årene blitt stadig mer populært blant allierte for bruk som treningsområde. Storbritannia og Nederland har vært spesielt flittige brukere av garnisonen, men også andre allierte har valgt å legge sine øvelser hit. Forsvarsministeren møtte blant annet øverstkommanderende for de ca. 500 nederlandske soldatene som trener i Porsanger i disse dager.

– Det er svært gledelig å kunne tilby våre allierte og partnere så gode treningsmuligheter som det Porsanger representerer. Vi får stadig tilbakemelding fra allierte om hvor nyttig de opplever at det er med trening og øvelser i disse områdene, sier Strøm-Erichsen. – Behersker man de til tider ekstreme værforholdene vest i Finnmark, er man også meget godt rustet til å beherske ekstreme værforhold i andre deler av verden. Det at allierte bruker våre områder til trening og øvelser betyr også at de blir bedre kjent med våre ufordringer, og at vi kan lære av hverandre og bli mer kompatible.

Forsvarsministeren besøkte også Banak redningssentral. Siden Strøm-Erichsens forrige besøk er det innført 24-timers tilstedevakt ved basen, som har redusert reaksjonstiden betraktelig.

Strøm-Erichsen hadde flere møter med lokalepolitikere og Porsangers ordfører, Bjørn Søderholm, under besøket. Det har vært til dels stor bekymring i lokalsamfunnet over at Forsvaret har redusert sin tilstedeværelse i kommunen. Forsvarsministeren gav uttrykk for forståelse for denne engstelsen, og sa at det er viktig å komme med gode innspill til planarbeidet som blant annet skjer under Forsvarsstudien 07.