Historisk arkiv

Gode naboer — godt og viktig samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen avsluttet i går sitt offisielle besøk til Finland. Ved siden av offisielt møte med sin finske kollega Seppo Kääriäinen møtte statsråden også Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja og Riksdagens visepresident Ilkka Kanerva.

Gode naboer – godt og viktig samarbeid

(26.04.06) Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen avsluttet i går sitt offisielle besøk til Finland. Ved siden av offisielt møte med sin finske kollega Seppo Kääriäinen møtte statsråden også Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja og Riksdagens visepresident Ilkka Kanerva.

- Jeg er meget godt fornøyd med besøket. Vi har drøftet mange viktige spørsmål av felles interesse og utvekslet informasjon om sentrale utviklingstrekk i NATO og EU. Både Finland og Norge legger dessuten stor vekt på det nordiske samarbeidet. Dette reflekteres i dag både gjennom stridsgruppen i EU og ønsket om å bidra til et styrket FN. Videre er Norges samarbeid med Finland i ISAF, i det norskledede PRTet i Meymaneh, meget viktig, sa forsvarsministeren etter besøket.

Besøket ble innledet med kransnedleggelse på ”hjätegraven” på Sandudds kirkegård. Videre fikk statsråden en orientering om moderniseringen av det finske forsvaret i Huvudstaben før de offisielle samtalene startet.

Det norsk-finske samarbeidet har gode og lange tradisjoner. Det går helt tilbake til Midt-Østen på 50-tallet, på Balkan på 90-tallet og nå i Afghanistan. I samtalene ble det fra norsk side blant annet lagt vekt på at partnersamarbeidet i NATO bør gjøres mer fleksibelt og tilpasses de enkelte land og alliansens behov i større grad enn dagens ordninger gir rom for. Partner- og kontaktland som bidrar med styrker til NATO-ledete operasjoner, for eksempel Finland, bør involveres mer i relevante beslutningsprosesser.

Forsvarsminister Seppo Kääriäinen fremhevet Norge som en aktiv pådriver i det nordiske forsvarssamarbeidet. Norge har for tiden formannskapet i dette samarbeidet. 9-11 mai er Strøm-Erichsen vert for Nordisk forsvarsministermøte på Svalbard.

I møtet med utenriksminister Tuomioja ble viktigheten av det nordiske samarbeidet og internasjonale operasjoner diskutert. Strøm-Erichsen redegjorde for regjeringens nordområdepolitikk og regjeringens implementering av FNs Sikkerhetsrådsresolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.