Historisk arkiv

Gradsstrukturen i Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Antallet offiserer på høyere gradsnivå er for høyt. Dette er konklusjonen i en innstilling lagt frem for Forsvarsdepartementet.

Gradsstrukturen i Forsvaret

(28.03.06) Antallet offiserer på høyere gradsnivå er for høyt. Dette er konklusjonen i en innstilling lagt frem for Forsvarsdepartementet. Flaggkommandør Arne Morten Grønningsæter har ledet arbeidet med innstillingen. Han sier det har vært en betydelig økning i antall offiserer på høyere gradsnivå, særlig i Forsvarets stabs- og støttefunksjoner. Også antall toppledere (general til oberst) har økt betydelig de ti siste årene.

- Vi anbefaler tiltak som skal snu denne utviklingen og foreslår nye rammer for de enkelte gradsnivåene. Tiltakene som foreslås skal behandles videre i departementet og av forsvarssjefen. Noen av tiltakene vil kunne iverksettes snarlig, mens tiltak som berører Forsvarets fremtidige struktur bør vurderes i forbindelse med den pågående Forsvarsstudien som skal sluttføres i løpet av 2007, sier Grønningsæter.

Arbeidsgruppen beskriver utviklingen av gradsstrukturen i Forsvaret frem til i dag og trekker sammenligninger med andre land. Innstillingen viser at det har vært en tydelig inflasjon i offisersgradene, særlig i Forsvarets stabs- og støttefunksjoner. Det pekes på at dette reduserer tilgjengeligheten av befal til operativ virksomhet, og at det igjen reduserer Forsvarets operative evne.

Det høye gradsnivået skyldes ikke bare gradsinflasjon, men også at Forsvaret har flere ”styringssøyler”, bruker matrisefunksjoner og har mange kommandonivåer.

Før departementet og forsvarssjefen konkluderer i denne saken legges det opp til en åpen prosess med arbeidstakerorganisasjonene.

Gradsstrukturen i Forsvaret (inkludert vedlegg).