Historisk arkiv

Norsk maritim styrke til Libanon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen har besluttet å tilby en maritim styrke til UNIFIL. - Forutsetningene er nå på plass for å sende en norsk maritim styrke til en FN-operasjon i Libanon slik FN har etterspurt, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Norsk maritim styrke til Libanon

(05.09.06) Regjeringen har besluttet å tilby en maritim styrke til UNIFIL. - Forutsetningene er nå på plass for å sende en norsk maritim styrke til en FN-operasjon i Libanon slik FN har etterspurt, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Grunnlaget for innsetting av en maritim styrke er imidlertid at det foreligger en anmodning fra libanesiske myndigheter om slik støtte. Denne anmodningen foreligger formelt ikke pr i dag, men vi har mottatt klare signaler om at den libanesiske regjering ønsker slik støtte og at en skriftlig anmodning snart vil komme, sier Strøm-Erichsen.

Avgjørende for beslutningen er at vi nå har fått på plass robuste engasjementsregler, klargjorte operasjonsplaner, en solid kommandostruktur, samt at vi har fått oversikt over andre lands bidrag. UNIFIL-styrken er dermed sikret evne til å løse pålagte oppdrag og ivareta egen sikkerhet på en militært og juridisk forsvarlig måte. - Våre soldaters sikkerhet har høy prioritet i alle vurderinger om deltakelse i internasjonale operasjoner. Derfor var det viktig å få avklaringene om at styrkens sammensetning og størrelse ble av en slik karakter at det står i samsvar med mandatet for operasjonen og de oppgaver som styrken skal løse, sier Strøm-Erichsen.

FN har anmodet nasjonene om å ta en endelig politisk beslutning om hvilke bidrag de kan stille med, basert på de foreliggende operasjonsplanene og engasjementsreglene. På et styrkebidragsmøte i FN i dag vil Norge bekrefte at vi kan stille med fire missiltorpedobåter (MTBer) og mannskaper på om lag 100 personer, samt nødvendig støtteapparat. Et slikt maritimt bidrag er etterspurt av FN.

FN har i løpet av siste uke klargjort operasjonskonseptet, spesielt på den maritime siden. Den maritime styrken skal overvåke det libanesiske territorialfarvannet, og kontrollere og eventuelt borde skip for å hindre at ulovlige våpen fraktes sjøveien til Libanon. - Tyskland har i prinsippet tilbudt seg å lede den maritime styrken, og en rekke nasjoner har signalisert vilje til å delta med fartøy, sier Strøm-Erichsen. Det norske bidraget vil bli underlagt en maritim styrkesjef. Dersom Norge skulle bli anmodet om det, vil det også være mulig å stille ytterligere et mindre maritimt bidrag, for eksempel spesialiserte bordingslag, logistikk- og ledelseselementer. Bidraget vil også kunne suppleres med et mindre antall stabsoffiserer og militære observatører.

Våpenhvilen er på plass. Den er imidlertid skjør. Det er derfor viktig at det internasjonale samfunn, og ikke minst partene selv, bidrar til å bringe ro i området. De norske MTBene er Norges bidrag til å støtte opp om FN-resolusjon 1701, som omhandler stans i kamphandlingene i Libanon. Resolusjonen ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd den 11. august i år. Regjeringen vil gi en redegjørelse om Libanon og det norske styrkebidraget for Stortinget mandag den 11. september.