Historisk arkiv

Ny kontrakt sikrer strategisk lufttransportkapasitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Kontrakten ble undertegnet 26. oktober 2005 og skal gjelde i tre år fra 23. januar 2006.

Ny kontrakt sikrer strategisk lufttransportkapasitet

(30.03.06) Torsdag 23. mars arrangerte det EU/NATO-initierte samarbeidsprosjektet om strategisk lufttransportkapasitet, SALIS (Strategic Airlift Interim Solution), en seremoni i Tyskland. Anledningen var at to fulltidschartrede transportfly var på plass og vil starte flygninger fra hjemmebasen, Leipzig-Halle flyplass. Flyene har allerede hatt oppdrag for en av deltagernasjonene.

Samarbeidsavtalen om strategisk lufttransport ble inngått under NATO-møtet i Istanbul juni 2004. Til sammen har 16 land undertegnet denne avtalen. Hensikten er blant annet å sørge for sikker tilgang til strategisk lufttransportkapasitet i forbindelse med NATO- og/eller EU-operasjoner.

NATO Maintenance and Supply Agency (NAMSA) har på vegne av deltagernasjonene fremforhandlet kontrakten med firmaet Ruslan Salis GmbH, en underavdeling av det russiske Volga-Dnepr. Avtalen skal sikre tilgang til såkalt ”outsized cargo” lufttransportkapasitet og service. Kontrakten ble undertegnet 26. oktober 2005 og skal gjelde i tre år fra 23. januar 2006. Den kan deretter reforhandles frem til utgangen av 2012. Kontrakten innebærer at nasjonene har sikker tilgang på strategisk lufttransport i form av to fulltidschartrede fly av typen AN-124-100. Avtalen vil i tillegg gi mulighet for ytterligere tilgang til 4 fly; to fly tilgjengelige på 6 dagers varsel og to fly på 9 dagers varsel.

Arbeidet med å få i havn en avtale har foregått under dyktig tysk ledelse. Deltagerlandene i SALIS har meldt inn et totalt behov på 2000 flytimer. Av dette utgjør Norges andel 60 timer.

Norge har tidligere signert en lignende avtale som skal sikre deltagernasjonene sikker tilgang til strategisk sjøtransport i forbindelse med NATO-operasjoner. Dette skjedde under ministermøtet i desember 2003. Arbeidet med å få denne avtalen på plass foregikk under norsk ledelse.