Historisk arkiv

Nye samtaler om JSF

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide har hatt nye samtaler med den amerikanske flyprodusenten Lockheed Martin.

Nye samtaler om JSF

Statssekretær Espen Barth Eide gjennomførte den 23. februar et arbeidsmøte med den amerikanske flyprodusenten Lockheed Martin, i Texas. Hensikten med møtet var å diskutere den industrielle status for Norges deltagelse i utviklingen av Joint Strike Fighter (JSF).

Norge har siden sommeren 2002 deltatt i utviklingen av Joint Strike Fighter (JSF). Vi deltar i denne utviklingen sammen med åtte andre nasjoner, USA, Storbritannia, Italia, Nederland, Tyrkia, Danmark, Canada og Australia.

- Vi har under hele vår deltagelse i utviklingen av JSF fremhevet viktigheten av å få til tilfredsstillende norsk industriell deltagelse. Lockheed Martin har presentert en foreløpig industriell plan. For meg var det nå riktig å gi en første tilbakemelding på innholdet i denne, sa statssekretær Eide etter møtet.

- Vi har oppfattet positive signaler og muligheter i planen fra Lockheed, men det gjenstår fortsatt utfordringer. Jeg nevnte i mitt møte med Lockheed spesielt våre ambisjoner relatert til kompositt og sjømålsmissil (NSM) fra Kongsberg. Det er nå viktig at Lockheed Martin, deres underleverandører og norsk industri snakker sammen om hvilke muligheter som faktisk foreligger, avslutter statssekretæren.

Statssekretær Eide fikk også en oppdatert status for utviklingen i prosjektet, før det hele ble avsluttet med en omvisning i produksjonsanlegget til Lockheed Martin og en presentasjon av selve flyet JSF.