Historisk arkiv

Statssekretær Barth Eide på PES-konferansen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide ble gjenvalgt som vise-president på Party of European Socialists’ (PES) kongress i Porto 7.-8. desember.

Statssekretær Barth Eide på PES-konferansen i Porto

(12.12.06) Statssekretær Espen Barth Eide deltok på Party of European Socialists’ (PES) kongress i Porto 7.-8. desember, hvor han ble gjenvalgt som presidiemedlem (vise-president). Den danske sosialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen ble gjenvalgt som leder av PES.

Statssekretær Barth Eide i Porto
Howard Dean (Presidenten i Det demokratiske partiet i USA) og statssekretær Espen Barth Eide. Dean var offisiell gjest på kongressen i forbindelse med raskt voksende forbindelser mellom de amerikanske Demokratene og sosialdemokratene i Europa.

32 partier og 27 medlemsland var representert på kongressen. Norge var representert ved Espen Barth Eide, Anniken Huitfeldt, Olav Akselsen, Marit Nybakk og María Hevzy. Hovedtemaene på kongressen var et nytt sosialt Europa, energi og klimaendringer. Statssekretæren innledet på et ”fringe meeting” om situasjonen i Midtøsten.

Kongressen var tungt representert av partiledere og statsledere fra hele Europa. José Sokrates, José Luís Zapatero, Romano Prodi, Boris Tadic, Helle Thorning-Schmidt og Ségolene Royal var blant dem som bidro på kongressen. I tillegg deltok Howard Dean fra Demokratene i USA. Samarbeidet mellom Demokratene i USA og de euroepiske sosialdemokratene har blitt stadig tettere de siste årene. Dean understreket behovet for et tettere og mer respektfullt partnerskap over Atlanterhavet enn det som har preget Bush-perioden, og håpet det nye Demokratiske flertallet i Kongressen og Senatet vil bidra til dette.

Den norske delegasjonen hadde også et bilateralt møte med delegatene fra det libanesiske PSP, ledet av Walid Jumblat, hvor man diskuterte utviklingen i Libanon. PSP har 15 % av plassene i parlamentet, det vil si 18 representanter.