Historisk arkiv

Stillingsvern for befal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen går inn for at Forsvarets personellov endres, slik at det særskilte stillingsvernet gjeninnføres for yrkesbefal ansatt før loven trådte i kraft i 2005.

STILLINGSVERN FOR BEFAL

(30.03.06) Regjeringen går inn for at Forsvarets personellov endres, slik at det særskilte stillingsvernet gjeninnføres for yrkesbefal ansatt før loven trådte i kraft i 2005. Forsvarets personell står midt oppe i en krevende omstilling. Personellreformen utgjør en sentral del av den videre omleggingen. Å unngå en rettssak om dette spørsmålet, er et sterkt bidrag til det helhetlige samarbeidet tjenestemannsorganisasjonene og Forsvarsdepartementet er avhengig av i den videre moderniseringen av Forsvaret.

Det var i 2004 at Stortinget vedtok ny lov om personell i Forsvaret, jf. Innst. O. nr. 94 (2003-2004). Det ble blant annet bestemt at det særskilte stillingsvernet for befal skulle endres, og befalet likestilles med andre statsansatte. To av befalets tjenestemanns-organisasjoner har anlagt søksmål for Oslo tingrett om grunnlovsmessigheten av å endre stillingsvernet og disponeringsplikten til internasjonale operasjoner med virkning også for yrkesbefal tilsatt før lovendringen. Statens syn er fremdeles at verken endringene i stillingsvernet eller disponeringsplikten kommer i strid med Grunnloven § 97.

Tjenestemannsorganisasjonene har understreket sin posi­tive holdning til å bidra til den ønskede utviklingen av personellstrukturen. Når regjeringen nå vil legge frem et lovforslag for Stortinget om å gjeninnføre det særskilte stillingsvernet for yrkes­befal ansatt før lovens ikrafttreden 1. januar 2005, legges det til grunn at Befalets fellesorganisasjon (BFO) og Norges offisersforbund (NOF) vil kunne frafalle søksmålet mot staten, hvis endringen vedtas av Stortinget. Be­falets positive hold­ninger og flek­sible med­virk­ning er en viktig fak­tor i forhold til effektiv drift og videre modernisering av Forsvaret.