Historisk arkiv

- Dialog med Kina viktig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Kina inntar en stadig sterkere global og regional posisjon på det økonomiske, utenriks- og sikkerhetspolitiske felt. En slik utvikling vil Norge forholde seg aktivt til. Derfor er det naturlig at den første av en rekke norskinitierte konferanser om flerdimensjonale og integrerte FN-operasjoner holdes i Beijing.

Dette sier statssekretær Espen Barth Eide før avreise til Kina lørdag 24. mars. Barth Eide deltar i en bredt sammensatt norsk delegasjon under ledelse av statsminister Jens Stoltenberg. Barth Eide vil sammen med Kinas viseutenriksminister Mr. Cui Tiankai lede konferansen ”Multidimensional and Integrated Peace Operations – The Way Forward”.

- Kinesiske myndigheter har vist stor interesse for denne konferansen. Dette er meget positivt da Kina i økende grad er engasjert i FN-ledede fredsoperasjoner ikke minst i Afrika. Kinas plass i FNs Sikkerhetsråd kombinert med Kinas politiske og økonomiske rolle globalt og regionalt, øker betydningen av å ha en aktiv dialog med kinesiske myndigheter. Vi ønsker at denne konferansen skal engasjere Kina i arbeidet med å styrke FNs evne til å gjennomføre integrerte operasjoner. Vi trenger en bred og grundig diskusjon om disse spørsmålene, og Kina vil være helt sentral i en slik prosess, sier Barth Eide.

Operasjoner som gjennomføres i dag har stadig oftere et flerdimensjonalt mandat å forholde seg til. For å løse disse oppdragene kreves en integrert tilnærming som evner å samordne ulike virkemidler og ressurser som FN rår over. Skal FN oppnå bedre effekt i sine operasjoner, må FN og de enkelte medlemsland kritisk vurdere hvordan integrerte operasjoner i dag planlegges og gjennomføres. Norge har derfor tatt initiativet til en hel rekke regionale konferanser i Asia, Afrika, Europa og USA som nettopp skal belyse og vurdere FNs evne til å gjennomføre flerdimensjonale og integrerte operasjoner. Konferanserekken arrangeres av Utenriksdepartementet i nært samarbeid med Forsvarsdepartementet.

- Vi vil bruke disse konferansene til å dele erfaringer og samle kunnskap om dette viktige emnet. Det regionale perspektiv er også viktig og derfor har vi bevisst valgt et bredest mulig geografisk nedslagsfelt for disse konferansene. Vi vil på basis av denne konferanserekken fremme konkrete anbefalinger om hvordan integrerte operasjoner best kan planlegges og gjennomføres, sier Barth Eide.

På onsdag vil Barth Eide gjennomføre bilaterale samtaler med blant annet Kinas viseutenriksminister Yesui Zhang og representanter fra PLA (People’s Liberation Army).

Barth Eide vil på torsdag slutte seg til statsminister Stoltenbergs delegasjon som drar videre til Indonesia. Den 29. – 30. mars vil Norge og Indonesia i felleskap arrangere en konferanse som skal følge opp arbeidet med å reformere FN. Denne konferansen vil bli åpnet av Indonesias president Susilo Bamang Yudhoyono og av statsminister Stoltenberg. Formålet med konferansen er å stimulere til diskusjon om FN-reform blant asiatiske land, definere felles utfordringer og skape økt forståelse av hva forslagene om FN-reform innebærer. Omtrent 40 land vil være representert på denne konferansen som finner sted i Jakarta.